Ny app hjælper gymnasieelever til mere tid under dynen

To danske studenter har udviklet en app, der automatisk flytter på gymnasieelevernes vækkeure, hvis dagens første timer bliver aflyst.

Landets gymnasielever kan nu investere i en app, der sikrer dem maksimalt lang tid i sengen om morgenen. (Foto: © Scanpix)

Innovation kommer i mange former - og ikke mindst, når det gælder kombinationen af tømmermænd og aflyste timer, er der et stort uudnyttet potentiale for at hjælpe landets gymnasielever til en mere udhvilet hverdag.

Sådan tænkte Emil Skydsgaard og Frederik Jensen - begge studenter fra Skt Annæ København - da de besluttede sig for, at deres spirende interesse for programmering skulle komme alle Danmarks syvsovende teenagere til gode.

Resultatet foreligger i dag i Apples App-store: En app, der automatisk sørger for at stille alarmen frem, så den studerende ikke bliver vækket for tidligt, hvis dagens første timer i skolen skulle blive aflyst.

Tjekker automatisk skemaet

Appen hedder Vektio og er en ganske simpel sag, der blot kræver, at brugeren indtaster sit navn, gymnasium og hvor lang tid man skal bruge på at komme ud af døren og i skole. Derefter sørger appen selv for at tjekke elevens skema i det vidt udbredte webbaserede Lectio-system, som stort set alle gymnasier bruger til kommunikation med eleverne.

Hvis skolen opdaterer skemaet fordi en morgentime er aflyst, fanger appen automatisk ændringen og sørger for at indstille alarmen påny, så eleven ikke bliver vækket for tidligt.

- Det er den app, jeg selv altid har drømt om, fortæller Emil Skydsgaard, der desværre ikke selv får glæde af arbejdet. Han blev nemlig student denne sommer, og tager nu et friår, hvor han skal arbejde for et forlag.

Ikke til erhvervsuddannelser - endnu

Foreløbig virker appen kun til iPhone og kun til Danmarks gymnasier, men bliver den en succes, har de to udviklere planer om at lave en udgave til Android-baserede mobiler, og en, der er målrettet erhvervsuddannelserne. Her bruger man andet system, kaldet ElevPlan.

Den simple, men yderst nyttige app, var ellers oprindeligt et produkt af, at de to udviklere gerne ville lære at programmere. Valget faldt i første omgang på forsøg med en app til Apples iPhone og projektet har blandt andet omfattet en betatest blandt et antal gymnasielever.

Projektet har, udover en masse timer, kostet de to udviklere omkring 1500 kroner, men der er løbende udgifter til serverdrift og vedligeholdelser af et website om appen Ifølge Emil Skydsgaard regner de to ikke med at blive rige af appen, så prisen på syv kroner skal fortrinsvis dække nuværende og fremtidige udgifter til at holde systemet kørende.

Giver gladere elever

Og skulle en forælder eller gymnasielærer mene, at aflyste timer bør bruges på selvstudium, snarere end på at sove længe, har Emil Skydsgaard følgende svar:

- Det kan jo også tænkes, at appen kan medvirke til at nedbringe sygefraværet. Har man været i byen torsdag aften, ville man måske før vælge helt at droppe skolen fredag. Men nu kan man i stedet få sovet igennem i de aflyste timer og møde frisk op senere på dagen. Det giver gladere elever og mindre fravær, siger han.

Den ene af de to udviklere, Frederik Jensen, flytter nu til Abu Dhabi for at studere, mens Emil Skydsgaard selv overvejer, om interessen for programmering skal føre til en uddannelse på ITU. De to udviklere forventer dog at fortsætte udviklingsprojekterne som hidtil - blandt andet via Skype.