Ny bog på vej: 5-7-årige skal lære at programmere

Finsk forfatter laver historiefortælling og opgavehæfte, som skal lære små børn at skrive kode.

Ny børnebog skal lære børn at programmere og gøre dem begejstrede for teknologi. Tegningen stammer fra bogen som har titlen 'Hello Ruby'. (Foto: Linda Liukas © Linda Liukas)

- Jeg vil kombinere kunsten ved historiefortælling og software og gøre små børn begejstrede for teknologi.

Sådan forklarer finske Linda Liukas tanken bag sit projekt, en børnebog med titlen 'Hello Ruby'.

Gennem historier om Rubys univers vil hun lære børn om programmeringens grundbegreber og teknologiens magiske verden, og i en tilhørende opgavebog kan børnene så løse praktiske opgaver.

Projektet er populært

Der er tilsyneladende mange forældre der synes er en fantastisk idé.

Linda Liukas har nemlig lagt sit projekt op på crowdfundingsiden Kickstarter, hvor hendes mål var at indsamle 10.000 dollars.

Men alene på de første 24 timer pungede flere tusinde mennesker ud med over 100.000 dollars tilsammen.

Og fem dage inde i den måned lange indsamling er beløbet ved at runde 200.000 dollars - over 1 million kroner.

Kode er dette århundredes sprog

Liukas mener at kode er en hel central lærdom i det 21. århundrede og at det derfor er vigtigt, at børn lærer grundpillerne indenfor programmering.

Men på trods af at det kunne lyde som et elite-program for forældre der gerne vil pace deres børn frem, så understreger hun, at det er kreativiteten der er det helt centrale i projektet.

- At skrive software handler om at udtrykke sig, om kreativitet og om praktisk kunnen. Vores børn skal lære at bøje, samle, adskille og kombinere kode på en måde det ikke var designet til. Præcis på den samme måde som de ville gøre med farver og papir eller træ og værktøj, forklarer hun.

- Jeg tror på, at der er masser man kan lære i programmeringslogik og -kultur inden børn nogensinde ser en skærm, siger den finske ophavsmand til projektet.

Har lært kvinder at programmere

Liukas har brugt de sidste tre år på at undervise i programmering og gøre adgangen til teknologiens verden mere tilgængelig.

Det har hun gjort gennem non-profit organisationen Rails Girls, som har haft fokus på at lære kvinder at programmere, og Codeacademy - et amerikansk initiativ med webtjeneste og mobilapp, som alle kan bruge til igennem øvelser at lære sig at programmere.

Men nu er hun altså parat til at tage det næste skridt ind i børnenes verden.

Facebook
Twitter