Ny cowboyjakke har et trick i ærmet: Kan styre din telefon

En denim-jakke med indbygget Google-styring af mobilen bliver nu sat til salg i USA - et år efter den oprindelige plan.

Googles Jaquard-teknologi har for første gang fundet vej ind i et stykke tøj, der bliver sat til salg. (Foto: Google/Levis)

Hvordan har man nogensinde kunne klare sig gennem tilværelsen uden muligheden for at kontrollere sin telefon direkte fra jakkeærmet?

Måske var det, det spørgsmål designerne hos Google og Levis stillede hinanden, da de besluttede at kaste sig over en cowboyjakke med touch-teknologi vævet ind i ærmet. Eller måske er det et spørgsmål, vi stiller hinanden en gang ude i fremtiden?

Uanset hvad er den “smarte jakke” nu klar til at blive sat til salg, mere end to år efter, samarbejdet mellem de to amerikanske firmaer først blev præsenteret.

En del af et Google-projekt

Jakken er det første færdige produkt, der indeholder Googles Jacquard-teknologi, som gør det muligt at væve computerteknologi ind i stof. Med andre ord er det en alternativ tilgang til de såkaldte wearables, der typiske dækker over smarte ure, armbånd, briller og andre computer-dimser, man bærer på kroppen.

Her ses nogle af komponenterne, der sidder i stoffet.

I første omgang fungerer ærmet dog blot som en fjernbetjening til en telefon, der stort set kan det samme, som den lille fjernbetjening der er standard på rigtig mange høretelefoner.

Det vil sige, at jakkeærmet kan starte og stoppe din musik eller spole en sang frem eller tilbage. Kommandoerne bliver så overført til telefonen via en bluetooth-dongle, der ligeledes er indbygget i jakken.

Udover at styre musikken, kan ærmet også guide dig til din hjemmeadresse, hvor du får vejvisning direkte i høretelefonerne.

Markedsføres til urbane cyklister

Jakken bliver i høj grad markedsført til cyklister i byen, som en erstatning for den klassiske ‘flagren rundt med telefonen i hånden uden at kigge på trafikken’, mange cyklister gør sig skyldige i. Derfor er betjeningsmulighederne da også ganske simple.

Som det kan ses i en video hos mediet The Verge, er der i alt fire mulige kontrolmuligheder på ærmet: Swipe til den ene side, til den anden side og dobbelttryk, mens den fjerde mulighed er at holde hånden hen over ærmet, som slukker telefonens lyd.

I den tilhørende app, kan man til en hvis grad selv indstille, hvad de forskellige touchbevægelser skal kontrollere.

Mange andre forsøg med ‘smart’ tøj

Google er dog ikke det første af de store teknologifirmaer, der begiver sig ud i disciplinen at forsøge at gøre tøj smart.

Af de mere kuriøse projekter kan nævnes, at Microsoft tidligere har testet en smart-BH, der skulle hjælpe til at forhindre overspisning, stress og dårligt humør, mens Sony tidligere har ansøgt om patent på en smart-paryk.

Den kunstige hårpragt var blandt andet tiltænkt at samle information om brugerens puls og blodtryk, ligesom patentansøgningen også beskrev muligheden for at skifte slides i en slideshow-præsentation ved et tryk på bakkenbarterne(!). Måske ikke så overraskende, har ingen af de to ovennævnte idéer klaret at komme videre fra projektstadiet.

Den hurdle har den moderne udgave af cowboyjakken til gengæld klaret. I første omgang kommer Levi’s Commuter Trucker Jacket, som den kaldes, dog kun til salg i tre amerikanske Levis-butikker. Men den skulle snart kunne erhverves online i USA, hvis man har lyst til at betale 350 dollars (2.200 danske kroner) for en lille smule teknologi i ærmet.