Ny gratis app viser om du er nok fysisk aktiv

Forskere fra SDU står bag app, der gør det let at se, om vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

På den store videnskabsfestival Science in the City i København er der masser af ting at prøve. Her er en dreng ved at teste, hvor længe han kan klare at ro i et roergometer. (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)

Cykler du altid? Sidder du stille på dit arbejde? Hænger du ud foran tv, mens du tjekker ting på din tablet? Dyrker du sport? Og sover du egentlig nok?

Svarene på de her spørgsmål har stor betydning for dit helbred.

En ny gratis app udviklet af blandt andre forskere ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet skal gøre det let at se, om vi lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktive.

Anbefalingerne om at bevæge sig

Anbefalingerne for børn og unge er mindst en time om dagen, og for voksne mindst 30 minutter om dagen.

Men det betyder også noget, om vi har et hæve-sænke bord på arbejdet og kan stå op i stedet for at sidde ned. Og om vi ordner have eller lufter hund.

I app bliver vi bedt om at svare på spørgsmål omkring transport, arbejde, hjem, fritid og søvn.

Der er mange forskellige valgmuligheder, inden for fritid fx skateboard og yoga.

Tillykke eller kom i gang

Og når vi har udfyldt oplysningerne, og noteret, om vi er børn/unge, voksne eller ældre, beregner app'en, om vi rører os nok - og viser det i et lagkagediagram.

Vi kan hele tiden justere i vores oplysninger og se, hvor meget det betyder at skrue op og ned for vores gøremål.

App'en kalder ActiveLiving fås endnu kun til iPhone og iPad - i App Store. Men app'en bliver også udviklet i en Android-version.

Når du har besvaret spørgsmålene om at være fysisk aktiv, får du enten et 'tillykke' eller et desværre ... (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)

Udviklet til videnskabsfestival

Forskerne på SDU har dannet en forskningsenhed kaldet 'Active Living' for at forske i, hvordan man kan gøre folk mere fysisk aktive.

Og den nye app bliver præsenteret for blandt andre skoleklasser på den store åbne videnskabsfestival Science in the City i SDU-udstillingen Active Living House.

Der kan gæsterne også teste deres evner ud i roning ved hjælp af en romaskine (også kaldet roergometer), og på et løbebånd kan gæsterne teste, hvad løb med høj intensitet egentligt betyder.

Mandag eftermiddag var løbebåndet stået midlertidigt af, fordi skoleeleverne havde løbet det træt …

Når du har besvaret spørgsmålene om at være fysisk aktiv, får du enten et 'tillykke' eller et desværre ... (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk