Ny ordbog skal gøre os kloge på teknologijargon

Ordbogen Sideways Dictionary skal gøre teknologiske fagudtryk forståelige for mennesker uden it-indsigt

Nogle af de begreber der forklares på Sideways Dictionary

Internettet og informationsteknologien spiller en stadigt større rolle i vores dagligdag. Fra levering af tekstbeskeder til bankoverførsler og streaming af musik og TV-serier. Derfor er det vigtigt at vi har en basal forståelse for, hvordan teknologien bag internettet fungerer. Den opgave vil ordbogen på sidewaysdictionary.com tackle.

Analogier i stedet for definitioner

I takt med at brugen af it tager til, øges også mængden af it-relaterede nyheder og artikler. Det sker for eksempel når der har været hackerangreb, når it-politiske emner debatteres eller når der lanceres ny soft- og hardware.

Fagudtryk som botnet og hackathon er en naturlig del af dækningen og hvis man ikke på forhånd har indsigt i området er det umuligt at vide, hvad begreberne dækker over.

Sideways Dictionary vil forklare begreberne, men i stedet for at gøre det med en teknisk definition bruges analogier; eksempler fra hverdagen, som alle kan genkende og som giver en generel idé om, hvad der er på færde.

Sideways Dictionary har lavet en video der viser hvordan man laver en analogi

Festangrebet

Et af ordene i ordbogen er DDoS-angreb - en metode til at overbelaste en online service som for eksempel en hjemmeside, så den ikke længere fungerer. Den tekniske forklaring på hvordan et DDoS-angreb virker, er dog ikke nødvendig for at forstå begrebet i kontekst. Her er det bedre at have en generel idé om, hvad der sker, og om konsekvenserne.

Her kommer analogien ind i billedet: "Et DDoS-angreb er som en grov drengestreg, hvor du spreder nyheden om at din ven holder fest til hele gymnasiet, så der i stedet for de 90 inviterede gæster dukker 900 op," kan man læse på hjemmesiden.

Med fest-analogien i baghovedet er det nemt at forestille sig hvordan gymnasievennens hus ser ud efter festen - og derefter, at et DDoS-angreb må have en ødelæggende effekt.

Forklaringer overalt på nettet

Sideways Dictionary er der i skrivende stund forklaringer på 73 tekniske fagudtryk og det er tanken at nye skal komme til, ved at teknisk kyndige personer frivilligt bidrager med de forklarende analogier.

Bag projektet står avisen The Washington Post og Jigsaw-projektet, der er udsprunget af Alphabet (Googles moderselskab, red.). The Washington Post har integreret systemet på deres teknologiblog, så det er let at få en hurtig forklaring på begreberne, mens Jigsaw har udviklet et tilføjelsesprogram til Chrome-browseren så forklaringerne dukker op overalt på internettet. På den måde skal servicen være med til at uddanne os alle i de teknologier, der får vores daglige online til at fungere.