Ny password-fejl rammer Apples computere

Indstillingerne til Apples app-butik kan ændres, uanset hvilket kodeord du indtaster. Løsning af problemet er på vej.

For anden gang på lidt over en måned kan det lade sig gøre at snyde sig udenom Apple-computeres sikkerhedsforanstaltninger helt uden kodeord. (Foto: Unsplash.com - Fabian Irsara)

Blot en måneds tid efter en alvorlig sikkerhedsfejl tillod adgang til mac-computere helt uden brug af kodeord, er der igen fundet password-slendrian på Apples dyre computere.

Endnu en gang er det nyeste udgave af styresystemet High Sierra, den er gal med.

Går man ind i computerens systemindstillinger og vælger App Store, er der en lås, der kan aktiveres, hvis man ønsker at sikre sig, at ingen kan ændre indstillingerne uden computerens kodeord.

Det er denne adgangskode-boks, man kan luske udenom uden password. (© dr)

Problemet er bare, at selvom låsen er aktiveret, kan man låse den op, uanset hvilket kodeord man indtaster eller endda helt uden at indtaste et password. Det kræver dog, at man er logget på computeren med en administratorkonto, så nogen skal altså have adgang til din computer, efter du selv har låst den op.

Ikke kritisk - men problematisk

De indstillinger, man kan ændre uden kodeord, er dog ikke af speciel kritisk karakter.

Det mest ophidsende man kan ændre, er hvorvidt der altid kræves kode, når en ny app bliver købt, eller om det i en periode på 15 minutter efter koden senest er indtastet, er muligt at købe apps uden at indtaste koden igen.

Derudover kan man vælge, om computeren automatisk må hente opdateringer til de installerede programmer.

Alligevel understreger den nye fejl, at der er noget hos Apple, der ikke er helt, som det skal være, hvilket firmaet tidligere har erkendt.

Uforbeholden undskyldning - og lovning på forbedring

Da den graverende fejl fra slutningen af sidste år blev rettet, undskyldte Apple uforbeholdent overfor Mac-brugerne.

- Sikkerheden er en topprioritet i alle Apple-produkter, og desværre snublede vi med denne udgivelse af macOS. Vi beklager dybt denne fejl og undskylder til alle Mac-brugere, både at vi har udgivet styresystemet med dette sikkerhedshul og for de bekymringer, det har medført, lød det fra Apple i november.

Samtidig lovede firmaet, at de ville tage et alvorligt kig på, om deres procedurer er gode nok:

- Vores kunder fortjener bedre. Vi reviderer nu vores udviklingsprocesser for at forhindre, at det sker igen, skrev Apple.

Men firmaet er altså endnu ikke kommet til bunds i problemerne.

Opdatering løser problemet

Den nye fejl findes i Mac-styresystemet med versionsnummer 10.13.2.

Ifølge flere medier, der har testet en tidlig udgave af den næste opdatering til styresystemet, er fejlen allerede rettet i version 10.13.3. Hvornår den sendes ud til brugerne, vides endnu ikke.

Har du en Mac-computer og er usikker på, hvilken version af macOS computeren kører, kan du kan tjekke versionsnummeret ved at klikke på æblet i øverste venstre hjørne af computeren og vælge ‘om denne Mac’.

FacebookTwitter