Ny professor i computerspil: Spil er ikke bare spil

Med to millioner euro i forskningsstøtte går Danmarks første spilprofessor, Espen Aarseth, på jagt efter en samlende analysemodel til digitale spil.

Computerspil er måske ikke bare spil, fortæller Danmarks første professor i spilvidenskab. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

I dag afholder norske Espen Aarseth sin tiltrædelsesforelæsning som professor på IT-Universitetet (ITU) i København. Han er samtidig den første professor i spilvidenskab i Danmark nogensinde.

Spilvidenskab er nok ikke en disciplin, som alle er klar over, at man forsker i her i landet, men det faktisk en yderst vigtig disciplin, fortæller den nyudklækkede professor:

- Det er vigtigt at forske i digitale spil, fordi det er en enorm vigtig kulturform, der er vokset stærkt over de sidste 25 år. En betydelig del af den opvoksende generation bruger dagligt tid på at spille digitale spil, forklarer han.

Og han er ikke den eneste, der synes, at forskning i computerspil er vigtigt. Sidste år fik Espen Aarseth nemlig tildelt ikke færre end to millioner euro (ca. 15 mio. kroner) i et ERC Advanced Grant fra EU, som et af blot tre projekter i Danmark det år. Det er forskningsstøtte, der skal gå til at forske i digitale spil.

Danmark førende på feltet

ITU har siden skolen blev etableret i slutningen af sidste årtusinde været pionerer inden for spilforskning. Forskningsfeltet er siden da vokset støt, og ITU har fra begyndelsen haft en markant plads på den internationale scene.

Espen Aarseth har selv været ansat som forsker på ITU siden 2003, hvor han var med til at etablere Center for Computer Games Research, der fokuserer på spilforskning.

Og der er nok at tage fat på, for det er et stort felt, der kun er i sin alleryderste vorden, særligt hvis man sammenligner med litteratur, der jo har været under analyse lige siden Aristoteles, fortæller professoren.

Er computerspil spil?

Formålet med Espen Aarseths forskning er at udvikle en samlende model, man kan bruge til at analysere og beskrive computerspil.

Et af de grundlæggende spørgsmål, han skal besvare er, om computerspil har været med til at forandre betydningen af kategorien ”spil”, der nu er kommet til at betyde en kompleks blanding af mange udtryksformer som litteratur, kunst, arkitektur, teknologi og ja,også spil :

-Vi kalder jo computerspil for “spil”, men vi skal måske kalde nogle spil noget helt andet, måske er det en slags litteratur. Rollespil som Fallout eller Mass Effect indeholder jo fx. utrolig meget tekst, og det er jo helt anderledes oplevelser end fx. spillet Tetris, fortæller han.

Som eksempel nævner han, at spillet Fallout: New Vegas - hvor man er overlevende i en fremtid ødelagt af atomkrig - indeholder dobbelt så meget dialog som Shakespeares samlede værker.

Spil drivende for teknologien

Samtidig er computerspil også avanceret teknologi og i jagten på at få vildere virtuelle oplevelser, har computerspil være med til at drive den teknologiske udvikling ved at kræve kraftigere computere med stærkere cpu’er, større grafikkort, mere lagerplads og nu også virtual reality.

Men det er ikke bare i nutiden. For hvis man lægger et historisk perspektiv ned over computerspil, så er der faktisk væsentlige historiske eksempler, hvor spil og lege har været med til at drive den teknologiske udvikling.

Et af dem er Colosseum i det gamle Romerrige, der faktisk for perioden udgjorde spektakulært og højt avanceret spilteknologi. Her kunne man med avanceret teknoklogi skabe kampe med dyr, søslag, gladiatorkampe og meget andet i arenaen.

Mange forskellige discipliner for et holistisk perspektiv

Når computerspil kan anskues på forskellige måder, hvoraf litteratur og teknologi blot er nogle af dem, er der også brug for eksperter fra en lang række discipliner for at skabe en samlende model.

- Spil er et fænomen, man ikke kun kan afdække ved at anskue det fra ét perspektiv. Det kræver indsigt fra forskellige discipliner - bl.a. æstetiske, sociale og teknologiske, fortæller Espen Aarseth og afslutter:

- For mig som forskningsleder handler det om, at man kan bruge kundskab fra forskellige discipliner. Det er ligesom et rollespil - en skal være healer, en skal være troldmand og en skal være kriger - og så handler det om, at man får dem til at spille sammen, så man sammen kan løse opgaven.