Ny række af Google-dimser: Lægger pres på Apple og Microsoft

Google lancerer en ny perlerække af hardware. Firmaets produktportefølje minder nu i høj grad om Apples.

Et familiefoto af alle Googles nye produkter, der skal give Apple, Microsoft, Samsung og Amazon kamp til stregen. (Foto: Google)

Det er den tid på året, hvor de store teknologifirmaer præsenter nye produkter og visioner for den nærmeste fremtid.

I aften var turen nået til Google, der netop har afholdt en event i San Francisco.

Her lancerede firmaet en række nye produkter under overskriften kunstig intelligens + software + hardware.

Tanken er altså, at hvis Google selv har den fulde kontrol over de tre elementer, så kan de designe produkter, der ellers ikke er mulige.

For et år siden havde Google kun enkelte og ganske ubetydelige hardware-produkter på markedet. Nu minder deres produktsortiment i høj grad om, det man kan finde, hvis man besøger en Apple Store.

Den mest markante forskel, set fra et dansk perspektiv, er, at ingen af Googles produkter i første omgang har kurs mod Danmark.

Pixel 2 i to størrelser

I 2016 introducerede Google sin første Pixel-telefon. Nu er de så klar med to nye udgaver: Pixel 2 med en 5 tommers OLED-skærm mens Pixel 2 XL er 6 tommer. Telefonerne er ens på nær størrelsen.

Pixel 2 minder umiskendeligt om en moderne telefon, og Google italesatte da også, at det er mere end svært for noget firma at designe hardware, der er markant bedre end de konkurrerende firmaers.

Sidste års Pixel blev i særdeleshed rost for sit kamera, og derfor havde Google igen stor fokus på kameraet, som er og bliver en af de vigtigste features på telefoner.

Det nye Pixel 2-kamera scorer 98 i den såkaldte DxOMark-test, som tester kameraets evner på en lang række parametre. Det er det højeste en mobiltelefon endnu har klaret, men blot et nøk over det som iPhone 8 Plus og Samsungs Galaxy Note8 er blevet målt til for nylig.

Samtidig introducerede Google et koncept de kaldte fused video stabilization, som på videooptagelser gør brug af digital og optisk billedestabilisering på samme tid.

Augmented Reality kommer også til Pixel 2, som gør det muligt at indsætte alt fra digitale monstre til smilende kaffekopper ind i virkeligeheden. Igen minder det i høj grad, om det Apple præsenterede for få uger siden. Så også her bevæger firmaerne sig i samme retning.

Det gør de også med hensyn til højttalerstikket, der nu er forsvundet fra Pixel 2. Så nu skal man altså bruge en omformer eller skifte til trådløse hørebøffer, hvis man vil høre musik.

Prisen for de to Pixel 2-telefoner bliver henholdvis 649 og 849 dollars, hvilket er i samme prisklasse som iPhone 8 og de dyreste Android-telefoner. Ingen af de nye Google-telefoner kommer umiddelbart til salg i Danmark.

To nye Google Home højttalere

Netop på grund af ensartetheden i de fysiske produkter fyldte den digitale og kunstigt intelligente Google Assistant en del gennem hele præsentationen.

I særdeleshed da snakken faldt på Google Home-højttaleren, de introducerede sidste år, som i grove træk kan det samme som Amazons Echo.

Konceptet er, at man kan tale til højttaleren, der så kan give svar på alverdens spørgsmål. Eller man kan tilføje kalenderaftaler eller styre musikken alene med stemmen.

Amazon har haft stor succes med en lille udgave af Echo, der hedder Dot, så sådan en måtte Google da også have.

Derfor introducerede de Google Home Mini og med en pris på 49 dollars (300 kroner), skal det gøre det endnu mere attraktivt at putte en kombineret højttaler og mikrofon i alle husets rum.

Google forestiller sig f.eks., at du kan sætte dem i børneværelserne, så børnene også er konstant i kontakt med firmaets kunstige intelligens i skyen.

En ny broadcast-funktion gør det muligt at tale til de andre Home-enheder i hjemmet. Så for 49 dollars ekstra kan du nu meddele dine børn, at de skal gøre sig klar til at gå i skole, uden du behøver tale direkte til dem. Fagre nye verden (!).

Home forstår nu også forskel på, hvilket familiemedlem der taler til den, så det er din kalenderaftaler, der bliver læst op, hvis det er dig, der spørger, hvad din næste aftale er.

Også en konkurent til Apples HomePod

Home Max skal konkurrere med Apples HomePod. (Foto: Google)

Google havde også en ny, større højttaler med, som er designet til at lyde godt, når du hører musik.

Den hedder Google Home Max og er uden tvivl tænkt som en direkte konkurrent til Apples kommende HomePod.

Helt ligesom HomePod tilpasser lyden sig automatisk det rum, du sidder i, via det Google kalder Smart Sound.

Max-navnet kommer fra dens volume-evner. Ifølge Google kan den spille 20 gange højere end den nuværende Google Home.

Prisen på 399 dollars (2.500 kroner) er en smule over Apples HomePod men Home Max kommer heller ikke til Danmark nu.

Ny computer med pen til

Googles kombinerede computer og tablet, Pixelbook. (Foto: Google)

En god gammeldags computer blev det også til, som ikke overraskende har fået navnet Pixelbook.

Computeren kører Googles eget styresystem Chrome OS og får en amerikansk startpris i en version med 128GB lagerplads på 999 dollars.

Den har en touch-skærm på 12,3 tommer og kan bøje hele vejen rundt, så den kan blive til en tablet. Det nummer har vi vist også set før.

Ligesom til Microsofts surface-computere og til iPad kan man nu også få en Google-blyant. Firmaet kalder den ikke overraskende Pixelbook Pen, og den skal naturligvis bruges til at grifle noter på skærmen.

Pennen, som har en forsinkelse (latency) på minimale 10 millisekunder, kan også bruges til at kommunikere med Google Assistant. Markerer man fx ansigtet på en musiker, vil assistenten automatisk give yderligere oplysninger om den pågældende kunstner.

Desuden får Pixelbook også en dedikeret knap på tastaturet til at lancere Google Assistant.

Nye trådløse høretelefoner

Men det var ikke slut endnu.

Google havde nemlig også et nyt sæt trådløse høretelefoner. De hedder Google Pixel Buds.

Afspilning og volumen styres direkte på den ene earbud, men langt mere interessant var den kunstige intelligens, som Google har bygget ind.

Google viste en demo, hvor en svensk pige talte svensk, mens manden hun kommunikerede med talte engelsk. Deres samtale blev så oversat direkte mens de snakkede sammen, igen ved hjælp af Googles kunstige intelligens.

Til sidst blev der også tid til at introducere et lille kamera, Google Clips, som kan sættes på en genstand, så man selv kan komme med på det store familiefoto, eller optage børnene, mens man leger med dem. Det lignede nu mest en gimmick.

Google er blevet en seriøs hardware-udfordrer

Efter en hæsblæsende event på godt to timer, var det slut.

Tilbage står Google nu med en række hardware-produkter fra øverste hylde, som alle sammen er designet til at spille sammen med Googles services og kunstigt intelligente assistent.

Om Googles hardware for alvor kan byde Apple, Microsoft, Samsung og Amazon op til dans, bliver vi klogere på, når produkterne bliver testet af anmelderne, de kommende uger og måneder.

Men det er nok ikke skudt ved siden af, at særligt Apple og Microsoft synes det er rimelig irriterende, at Google har valgt den samme strategi som dem; nemlig at tage fuld kontrol over både hardware og software. At Google så blander sine evner til at lave services og kunstig intelligens ind i billedet, gør det nok ikke til en nemmere pille at sluge.

Herhjemme kommer det dog ikke til at gøre nogen forskel nu og her, da produkterne som nævnt ikke lander i Danmark i første omgang.

FacebookTwitter