Ny rapport: Danskernes IT-sikkerhed har stadig store mangler

Danskerne får i stigende grad øjnene op for digital beskyttelse - men på flere områder halter det stadig gevaldigt, viser en ny rapport. Hver fjerde beskytter ikke deres trådløse netværk, og syv procent bruger ikke virusbeskyttelse.

Danskerne er på nogle punkter blevet mere bevidste om IT-sikkerhed. Men et mindretal tager backup. (Foto: EVA SEIDER)

Næsten hver fjerde dansker bruger jævnligt ukendte, åbne trådløse netværk - og ligeså mange har ikke beskyttet deres eget trådløse netværk i hjemmet med en kode.

Og så oplever et stigende antal danskere at blive angrebet af skadelig kode, der låser deres computere og kræver løsepenge for at låse op igen - et fænomen, der kaldes ransomware.

Det er et par af tendenserne i en ny rapport om danskernes IT-sikkerhed i 2014, som Digitaliseringsstyrelsen og DK-CERT står bag. Rapporten baserer sig på en undersøgelse, foretaget af Danmarks Statistik blandt 1.111 mennesker over 15 år. Den viser, at danskernes forståelse for IT-sikkerhed på nogle punkter er i bedring, selv om der fortsat er masser af plads til forbedringer - og så er backup fortsat en by i Rusland for en meget stor del af danskerne.

Hver tredje har haft virus

Undersøgelsen viser blandt andet, at hver tredje dansker har prøvet at blive ramt af virus, hvilket er en svag stigning i forhold til 2013. Til gengæld har lidt færre oplevet misbrug af data eller økonomiske tab efter IT-sikkerhedsbrister.

Blandt dem, der har været udsat for en sikkerhedstrussel, fx identitetstyveri, bliver flere og flere opmærksomme på, hvad de deler på sociale medier. Godt 65 procent angiver, at de passer mere på, hvad de lægger ud. I 2013 var det blot 60 procent, der angav, at de var blevet mere påpasselige med sociale medier.

- Der er ingen tvivl om, der i det forløbne år har været flere historier om folk, der har fået stjålet deres identitet eller mistet kontrollen over for eksempel deres Gmail eller Facebook-konto. Disse historier gør, at der kommer en større bevidsthed om, at det at dele data kan være en medvirkende årsag til identitetstyverier, siger Shehzad Ahmad, der er chef for den danske sikkerhedsorganisation, DK-CERT.

Stadig tillid til det offentlige

Undersøgelsen viser også, at den nylige retssag mod hackerne, der trængte gennem CSCs hullede IT-sikkerhed og stjal oplysninger fra blandt andet CPR-registret, tilsyneladende ikke har gjort uoprettelig skade på danskernes tillid til den offentlige sektors datahåndtering.

84 procent angiver således, at de enten har nogen eller meget stor tillid til, at det offentlige passer godt på deres data.

Ganske påfaldende er der fortsat en meget stor gruppe danskere, der slet ikke benytter nogen form for beskyttelse af deres computer. Syv procent angiver, at de slet ikke har virusbeskyttelse overhovedet, mens 21 procent blot nøjes med den software, der fulgte med, da computeren blev købt.

Nyere udgaver af Windows-systemet kommer som standard med Microsofts eget antivirusprogram aktiveret, men flere tests har vist, at alternative gratisløsninger som Panda Antivirus eller Avast gør det langt bedre.

Ikke stort problem med smartphones - endnu

34 procent angiver, at de slet ikke beskytter deres smartphone eller tablet mod virus - hvilket Shehzad Ahmad forklarer med, at kun ganske få reelt har oplevet sikkerhedstrusler mod deres mobil eller tablet.

Ganske påfaldende svarer 24 procent, at de ikke har adgangskode på det trådløse net hjemme - og samme antal danskere svarer, at de gerne hopper på et åbent, trådløst net i det offentlige rum, selv om man hermed kan risikere at ens adgangskoder og private oplysninger blive tappet og misbrugt.

En trussel, der forekommer oftere og oftere, er såkaldt ransomware, hvor skadelig kode slipper ind på folks computere, for derefter at låse brugeren ude. Ofte kræver bagmændene løsepenge for at frigive nøglen.

De fleste tager ikke backup

Otte procent af de adspurgte i undersøgelsen har prøvet at blive ramt af ransomware - men kun to procent har faktisk betalt penge. Det anbefaler DK-CERT dog, at man ikke gør - i nogle tilfælde får man nemlig ikke noget ud af det, mens det i andre tilfælde er helt unødvendigt.

- Vores anbefaling er, at man ikke overfører noget. Ofte kan man finde nøglen ved at søge lidt rundt på nettet, andre gange får man aldrig noget tilsendt, selv om man overfører penge. Og så kan man ikke være sikker på, at computeren faktisk er renset. Derfor skal man være indstillet på, at geninstallere computerens software helt fra bunden, og det understreger behovet for at få taget en backup.

Desværre viser undersøgelsen også, at kun 39 procent af danskerne jævnligt tager en backup af de data, der ligger på deres computer, telefon eller tablet.

Facebook
Twitter