Ny Windows giver dig en finger

Microsoft har overraskende valgt at inkludere et ganske efterspurgt ikon i Windows 10. Det er dog ikke lige til at finde.

Sådan ser den nye emoji ud - men den er ikke let at bruge (Foto: Unicode)

Det var tilstede allerede i de tidlige testudgaver af Windows 10 - men der var til det sidste tvivl om, hvorvidt Microsoft ville hive det ud af den endelige version af Windows 10, der i går blev sendt på markedet.

Nu viser det sig, at ikonet, der officielt hedder 'omvendt hånd med midterste finger rejst', har overlevet hele vejen til den endelige version og således kan findes i listen over de såkaldte emojis, som Windows-brugere kan sende til hinanden.

På jævnt dansk vil man måske vælge at kalde ikonet en fuck-finger, men uanset om man foretrækker den ene eller anden betegnelse, vil man med Windows 10 få mulighed for, at udtrykke netop dette budskab på bedste grafiske vis med en hip, ny emoji.

Er faktisk et år gammel

Historien bag fingeren er, at standardiseringsorganet The Unicode Consortium allerede sidste år i juni valgte at inkludere fuckfingeren i det officielle tegnsæt, Unicode 7, hvorfor fingeren burde dukke op blandt alle de smileys og andre emojis, man kan sende fra fx en iPhone.

Det fulde emoji-tegnsæt i Unicode 7 kan ses her (siden kan være lidt tid om at indlæse) og det berømte ikon er nummer 125 på listen.

Selskaber som Apple, Google og Microsoft skal dog aktivt tilføje emojien til deres software - og her har selskaberne altså uden yderligere begrundelse valgt at gå udenom tegnet med nummer U+1f595, der på ikke-understøttede enheder kan fremstå som en lille kasse med nummerkoden i.

Indtil i går, altså.

Den dårlige nyhed er dog imidlertid, at tegnet er ganske svært at finde i Windows 10. Det kan ikke findes blandt de ikoner, der popper op på det tastatur, der dukker op på tablets og andre berøringsfølsomme skærme. Man er således henvist til at copypaste ikonet fra nettet til fx mails eller andre programmer.

Sitet emojipedia, der kun beskæftiger sig med de små ikoner, har dog undersøgt situationen og fundet, at Windows 10 bredt har implementeret fuck-fingeren, men at emoji-understøttelse generelt kan være af svingende kvalitet i Windows 10. Windows 10 er, ifølge sitet, fortsat det eneste system, hvormed man kan se og sende en sådan finger.

Den nye browser, Edge, skulle angiveligt være blandt de bedre til understøtte emojien.

FacebookTwitter