Nyt apparat lover: Forstå sprog du aldrig har lært

Et startup fra New York hævder at have opfundet et apparat, der kan oversætte tale mellem to personer, som taler hvert deres sprog – uden forsinkelse.

Øresneglen oversætter sprogene ved hjælp af en app på en smartphone, som den er trådløst forbundet med. (© Waverly Labs)

Fra Star Treks Universal Translator til babelfisken i Douglas Adams bog "The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy".

En dims, der kan oversætte alle sprog, er en af de absolut største science fiction-drømme. Tanken om at kunne træde ind i enhver kontekst og kultur og øjeblikkeligt forstå, hvad folk taler om, er meget fascinerende.

Nu har den nystartede amerikanske virksomhed Waverly Labs meldt ud, at de har knækket nødden. Firmaet påstår, at deres øresnegl, som de kalder Pilot, angiveligt kan oversætte sprog mellem to brugere – uden nævneværdig forsinkelse.

Se i præsentationsvideoen herunder, hvordan prototypen angiveligt fungerer:

Alle, der har forsøgt at konversere med Google Translate eller Apples Siri, bliver nok lettere skeptiske, og da produktet ikke er på gaden endnu, er det svært at vide, om øresneglen rent faktisk virker.

Kræver ikke internetforbindelse

Pilot er trådløs og kan ifølge virksomheden bag endda oversætte live uden adgang til internettet, hvilket gør den noget mere brugbar, når man render rundt i en fjern jungle eller ørken.

Normalt kræver talegenkendelse masser af computerkraft, og helst et såkaldt neuralt netværk, for at fungere. Så hvordan Waverly Labs har grejet den, er svært at vide.

Men selv uden internetforbindelse er Pilot forbundet til din smartphone, hvor en medfølgende app står for at simultanoversætte mellem en række sprog - og hvor telefonen altså udgør hjernen.

Som udgangspunkt kan Pilot oversætte til og fra fransk, spansk, italiensk, engelsk, mens tysk, ”slavisk”, semitisk, hindi og ”østasiatisk” også bliver nævnt på Waverly Labs hjemmeside.

En ekstra medfølgende øresnegl gør det i øvrigt muligt at lytte til musik i stereo.

Kan være endnu en crowdfunding skuffelse

Lyder det som et produkt, du gerne vil have fingrene i, må vi desværre skuffe. Indtil videre starter Waverly Labs en Indiegogo-kampagne den 25. maj, hvor Pilot kommer til at koste omkring 2100 kroner. Apparatet bliver dog tidligst udsendt i foråret 2017.

Men allerede senere på sommeren har firmaet bag planer om at udsende en mobil app, der skal fungere som parlør for rejsende. Skyder man penge i deres indiegogo, får man adgang til appen.

Som med alle andre crowdfundede produkter – specielt når det gælder apparater, der lyder for gode til at være sande – er det en god ide at være meget skeptisk.

Firmaet har i deres blog lokket med at poste en video, der besvarer alle de spørgsmål, man måtte have. Men i skrivende stund er den dog ikke at finde. Vi tilføjer den, hvis den dukker op.

Øresneglen er forbundet trådløst til din smartphone, som udgør hjernen i systemet. (© Waverly Labs)
Facebook
Twitter