Nyt firma vil optage alle vores samtaler og skrive dem ned

Virksomheden vil bruge kunstig intelligens til at transskribere vores samtaler.

Præcis, hvad vi skal bruge optagelser af alle vores samtaler til, er endnu uklart. (Foto: Nara Vieira da Silva Osga © Stock Xchng)

Virksomheden AISense har netop fået en kapitalindsprøjtning på ti millioner dollar. Dem vil AISense bruge til at videreudvikle deres produkt, som ved hjælp af kunstig intelligens oversætter mundtlige samtaler til tekst.

Det skriver hjemmesiden VentureBeat.

AISense blev grundlagt sidste år, og deres første fokus er at levere tale-til-tekst i forbindelse med online møder.

Men potentialet og firmaets langsigtede plan er, at alle vores samtaler skal optages, så vi efterfølgende kan bruge dem - blandt andet ved at søge i dem.

Ingen sluk-knap

Teknologier, der lytter til vores samtaler, er en tendens i tiden, og store virksomheder såsom Amazon, Google og Apple, har alle produkter på markedet, der gør netop det.

Hos disse firmaer bruges analysen af vores ord typisk til at kontrollere de digitale assistenter, som hjælper os med at stille vækkeuret eller styre musikken på vores smartphones eller på de dedikerede smart home-enheder, som firmaerne producerer.

Google Home er en af den slags digitale assistenter, som Google mener passer perfekt ind på reolen, ved siden af Kubusstagen og blomsterforstøveren (Foto: Beck Diefenbach © Scanpix)

Der er dog udbredt skepsis omkring, hvorvidt firmaerne forvalter den indsamlede data om vores samtaler på en forsvarlig måde, og der er eksempler på, at hardware måske har optaget langt mere, end det er blevet bedt om.

For AISense er det, der kan være problematisk hos andre virksomheder, gjort til en feature. På virksomhedens hjemmeside kan man læse, at det ikke er nødvendigt at bede deres service om at optage en samtale. Det sker nemlig helt automatisk.

Flere brugsscenarier

Værdien af automatisk transskribering af møder er forholdsvis håndgribelig: Det kan være smart at kunne søge efter bestemte ord for at finde ud af præcis, hvad der blev sagt på afdelingsmødet eller efterfølgende at kunne dokumentere, hvad en forretningspartner sagde.

Et naturligt næste skridt kunne være at lave automatiske referater og dermed undgå den pinlige tavshed, der som regel opstår, når referenten til mødet i boligforeningen skal udpeges.

Et andet og mindre åbenlyst potentiale ved en komplet transskribering er, at den kan lægges på nettet som følgeskab til en video af fx et foredrag. Det vil gøre det muligt at søge på indhold i onlinevideoer langt mere effektivt og lette arbejdet med at undertekste.

Clips-kameraet fra Google bruger kunstig intelligens til at afgøre, hvornår det er det rigtige tidspunkt at tage et billede. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

I den mere personlige ende vil vi måske opleve, at de ord og samtaler, vi har haft livet igennem, kan bruges til at skabe digitale versioner af os, som på den måde bliver en del af vores eftermæle. De første eksperimenter med det foregår allerede.

Vi er besat af at dokumentere

Idéen om at bruge teknologi til at dokumentere vores færden er altså ikke unik for AISense. Mikrofonen Instamic vil for eksempel optage hverdagens lyde (men kræver dog, at brugeren først aktiverer den), og Googles Clips-kamera tager automatisk billeder, når kameraets software mener, det er et godt tidspunkt.

I interviewet med VentureBeat udtaler AISenses direktør Sam Liang, at han vil have muligheden for at gå tilbage til den ti minutter lange samtale, han lige har haft, med den person han stødte ind i på gangen.

Facebook
Twitter