Nyt flykoncept: Hurtigere og billigere end Concorde

Et amerikansk firma vil bygge et overlyds-passagerfly med priser som almindelig business class.

Overlydsflyet Boom skal bringe 40 passagerer over Atlanten på tre timer og tyve minutter, til en langt billigere pris end Concorden kunne. (© Boom Technology)

Da Concorde-flåden blev kasseret i 2003, døde drømmen om et passagerfly, der kunne flyve hurtigere end lyden.

Nu vil Boom Technology, et nyt firma fra Denver i USA, genintroducere overlydsflyet som passagertransport.

Deres flykoncept hedder Boom og kan efter planen rumme 40 passagerer i to enkeltsædede rækker, der bliver bragt over Atlanten i 18 kilometers højde. Flyet er - ifølge konceptet - både 30 procent mere brændstoføkonomisk end Concorden og langt mere stille.

Flyets mest attraktive egenskaber er dog farten - og så prisen på en billet.

Topfart på 2700 km/t

Ifølge Boom Technology benytter flykonceptet moderne motorer og materialer, hvilket bringer flyets tophastighed forbi Concorden og helt op på Mach 2,2 - omkring 2700 km/t.

Det bringer rejsetiden mellem London og New York ned på lidt over tre timer og tyve minutter - i dag tager turen syv timer.

Prisen for en returbillet starter ifølge Boom Technology ved "kun" 5000 dollars - cirka 35.000 kroner. Det er cirka det samme som en business class billet over Atlanten koster idag. Og det er langt billigere end en tur med Concorden, som gerne kostede fire gange så meget.

- Ideen er at bygge et passagerfly, der flyver hurtigere end noget andet passagerfly, der nogensinde er bygget - men til samme pris som en business class billet, siger Blake Scholl, der er direktør i Boom Technology til Bloomberg Business.

Kompositter gør flyet muligt

Til Bloomberg rapporterer selskabet, at det først er indenfor de seneste 10 år, at det har været praktisk muligt at bygge en afløse til Concorden.

Fremskridt indenfor motorer, kompositmaterialer som fx kulfiber, aerodynamik og software er altsammen med til at gøre Boom-flyet muligt, siger de.

Holdet bag Boom Technology er sammensat af piloter, folk fra techindustrien i Silicon Valley og ingeniører, der tidligere har bygget motorer til overlydsfly.

Men projektet eksisterer endnu kun på tegnebrættet, for holdet er stadig igang med at færdigdesigne flyet.

Ifølge eksperter som Bloomberg har talt med, har konceptet dog en chance - hvis de kan finde den rigtige motor.

Boom Technology regner selv med, at flyet er udviklet og bygget indenfor et par år.

Men det er på ingen måde første gang, at et selskab har haft planer om at bygge fremtidens Concorde.

Tiden vil vise, om det denne gang vil lykkedes igen at transportere passagerer hurtigere end lydens hastighed.