Nyt iOS ude: Skal du opdatere din iPhone eller iPad?

Medmindre du har en meget ny Apple-dims, så slå koldt vand i blodet, før du installerer iOS 11.

I løbet af få dage vil rigtig mange modtage en opfordring fra Apple om at opdatere styresystemet på deres enhed. Men det er ikke nødvendigvis klogt at sige ja med det samme. (Foto: Apple)

Nyeste udgave af styresystemet til Apples mobile enheder kaldet iOS 11, bliver frigivet i dag.

Det betyder, at rigtig mange danskere, som ejer en iPhone eller iPad, i løbet af de kommende dage, vil se en besked poppe op på skærmen, med en opfordring til at opdatere styresystemet.

Men skal du sige ja til det? Det korte svar er, at det afhænger af, hvor ny din telefon eller tablet er. Uanset skader det ikke at vente lidt.

Gamle enheder kan blive meget langsomme

I udgangspunktet er det en god ting at sørge for, at ens computere og apps altid er opdateret til nyeste version - simpelthen af sikkerhedsårsager. Udover at opdateringer så godt som altid lukker sikkerhedshuller af varierende størrelse, så kan det jo også være ganske sjovt og nyttigt, at få fingre i de nyeste funktioner, som følger med.

Men der kan være en bagside af medaljen, som er så stor, at man bør afholde sig fra at opdatere styresystemet; nemlig at ældre enheder har det med at blive så urimeligt langsomme, at det kan blive ganske frustrerende at bruge dem.

Ligeledes kan et nyt styresystem også potentielt gå ud over batteritiden, så du risikerer, at din telefon ikke længere kan klare sig en hel dag på én opladning (hvis du altså ikke allerede kæmper med det problem).

Det betyder altså, at en opdatering af styresystemet kan være det, der på sigt “tvinger” dig til at skifte din enhed ud med en nyere model.

Er min enhed ny nok?

Hvordan skal man så vurdere, om ens telefon eller tablet er ny nok? Det er der ikke noget entydigt svar på.

Som udgangspunkt, er det ligetil at sige ‘ja’ til at opdatere, hvis ens Apple-dims er af nyere dato. Har du en iPhone 7 eller 6s er det rimeligt uproblematisk at sige ‘ja tak’, mens det ville være klogt at holde igen, hvis man har en 6 eller 5s.

Er din tablet en iPad Pro, eller den der nu blot hedder iPad (som kom på markedet i foråret 2017), kan man også med rimelig ro i sindet opdatere. Har du en iPad Mini eller en iPad Air 1 eller 2, kan det være en god idé at vente.

Det er meget muligt, at både en iPad Air 2 og en iPhone 6 kører fint med iOS 11, men der er absolut ingen grund til at være blandt de første, der installerer det nye styresystem.

Ekkoet fra internettet skal nok give et højlydt svar på, om de lidt ældre enheder klarer sig godt nok til, at man kan give sig i kast med at opdatere.

De færreste tager skade af at vente lidt endnu

Kigger man historisk på de store iOS-opdateringer, er der så godt som altid forskellige børnesygdomme, som Apple forsøger at få ram på i en ny tillægs-opdatering, der ofte lander et par uger eller en måneds tid efter, det først er muligt at opdatere styresystemet.

Er du ikke blandt dem, der bare MÅ have de nyeste funktioner, så snart det er muligt, er det i det hele taget ganske fornuftig at vente et par uger med at installere iOS 11, uanset hvilken enhed du har.

Som tidligere nævnt, er det dog tilrådeligt alene af sikkerhedsmæssige årsager, at opdatere, medmindre din enhed er blandt dem, der bliver ramt så voldsomt på hastigheden, at det stort set er det samme som at sende den på pension.

Og husk nu lige, når du opdaterer, at det altid er en god idé at tage en backup først. Det kan gøres nemt via iCloud og lidt mere besværligt via iTunes. Vil du gerne have muligheden for at vende tilbage til dit nuværende styresystem, skal du dog vælge iTunes, hvilket kræver en god gammeldags computer.

Vil du have et overblik over de største nyheder i iOS 11, finder du dem lige her.

Her er listen over enheder, der kan opdateres til iOS 11. (Foto: Apple)

Disse enheder har vi testet:

Vi har brugt iOS 11 i en betaudgave de seneste uger både på en iPhone 6s og på en iPad Pro (første generation). Begge enheder har kørt fint, og har været lige så hurtige som vanligt.

Batteriet på iPhone 6s løber måske tør lidt hurtigere end før opdateringen, men det er ikke unormalt, når man bruger betaversioner af et styresystem.

Om batteriet kommer i form igen, når den endelige udgave er klar, er derfor for tidligt at sige. Netop derfor, kan det kan være en god idé at vente et øjeblik med at opdatere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter