Nyt problem: Fly i karambolage med droner

Privates flyven med droner er ved at udvikle sig et problem for flysikkerheden, viser nye tal fra den amerikanske luftfartsstyrelse.

Dronerne er en stigende udfordring for flypiloter i USA, forlyder det (Foto: © AFP / Jean-Pierre Muller, Scanpix)

De bliver billigere og billigere - og så er de ualmindelig godt legetøj. Men privates brug af droner er ved at udvikle sig til et problem for piloterne på de lidt større fly, der oftere og oftere rapporterer om at have set droner undervejs på flyveturen.

Det viser nye tal fra Federal Aviation Administration i USA, der alene i oktober i 41 tilfælde rapporterede om at have set en drone i luften under flyvningen. Nogle gange kommer dronerne så tæt på flyene, at piloterne ligefrem er nødt til ændre kurs for at undvige dem.

Foreløbig har piloter i 2014 spottet droner i 193 tilfælde - en markant stigning i antallet, forlyder det. Dronerne bliver ofte spottet nær stadions eller turistattraktioner.

Potentielt kan droner i luftrummet være til stor risiko for fly, men det var heldigvis ikke tilfældet i nogle af de 193 tilfælde, der er rapporteret om i år.

Stadigt mere populære

Brugen af droner bliver mere og mere almindelig rundt omkring, blandt andet til at tage luftfotos, til brug for landbruget eller eksempelvis bare som legetøj. Herhjemme gælder der en række meget klare regler for flyvning med droner - blandt andet skal man holde god afstand til kongehusets bygninger.

Her til lands har Trafikstyrelsen tidligere forklaret, at de modtager op mod seks anmeldelser om ulovlig droneflyvning månedligt. Dog ikke fra piloter.

Det er dog givet, at der kommer flere sager i de kommende år. Droner bliver stadigt mere populære, og både Amazon og Google har eksperimenter i gang, hvor dronerne kan bruges til udbringning af ting og sager.

Mens Google har testet droner til udbringning af ting til afsidesbeliggende boliger i Australien, har Amazon haft luftige planer om et fintmasket net af dronestationer, der engang skal bringer lettere pakker ud lynhurtigt til kunder i byområder.

Foreløbig har Amazons planer dog ingen gang på jord, eftersom at man skal holde 150 meters afstand til bygninger herhjemme.