Omdiskuteret taxa-app i kraftig vækst

Trods en vurdering på over 425 milliarder kroner, giver Uber fortsat underskud. Men det går hastigt fremad, viser lækkede tal.

Ubers app er kontroversiel, men i hastig vækst, også i Danmark. (Foto: THOMAS OLIVA © Scanpix)

Der er stadig hul i pengekassen - men pilen peger opad for den kontroversielle taxatjeneste Uber.

Selskabet er den ubetinget mest værdifulde blandt de såkaldte Unicorns, en samlebetegnelse for tech-iværksættervirksomheder, der antages at være over en milliard dollars værd.

Uber har længe kunnet gå på vandet i denne kategori, og har, med med investorer som Google Ventures og Goldman Sachs i ryggen, ikke haft vanskeligt ved rejse penge til ekspansion. Senest blev tjenesten vurderet af investorer til at være mindst 425 milliarder kroner værd, måske endda mere.

Tabte 11,7 mia. kroner

Eftersom at Uber ikke er børsnoteret, får offentligheden ikke løbende indblik i selskabets indtjening, men af og til slipper tal alligevel ud.

Sådanne har medierne The Information og Bloomberg fået fat i, og de viser voksende tab hos Uber, der de første tre kvartaler af 2015 tabte små 11,7 milliarder kroner ud af en omsætning på 8,2 mia. kroner.

I tredje kvartal tabte tjenesten 4,7 mia. kroner ud af en omsætning på 3,4 mia. kroner.

Det virker voldsomt - men skal dog ses i forhold til, at Uber i kvartalet omsatte for lidt mere end i hele 2014, hvis man sammenligner med tal, der tidligere er sluppet ud.

Måske for højt

Uber er herhjemme bedst kendt for UberPOP-tjenesten, hvor almindelige bilister kører med passagerer mod betaling. Tjenesten blev meldt til politiet allerede få timer efter sin åbning i Danmark, og senest har politiet meddelt, at det vil skride til handling og klippe pladerne på de biler, der kører for Uber.

I flere andre europæiske lande har Uber mødt endnu mere modvind, og er blevet bedt om at rette ind efter lokale regler, eller ligefrem sat på porten.

I USA tilbyder Uber dog væsentligt flere tjenester, blandt andet en kommende helikopter-tjeneste og en madudbringningstjeneste. Uber ligger her i konkurrence mod flere selskaber, blandt andet Lyft.

De senere måneder har der været stærk bekymring for, om vurderingerne af de såkaldte Unicorns er kommet alt for højt op i forhold til deres evne til at tjene penge.