Ond tone breder sig i Apple-FBI-ballade

FBI skyder nu med skarpt mod Apple, der beskyldes for at underminere frihed og rettigheder. Dermed går balladesagen ind i en ny, krads fase

Balladen mellem Apple og FBI begynder at minde om et skænderi. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Apples standpunkt i sagen om den låste terrorist-iPhone, underminerer de institutioner, der er sat i verden for at beskytte frihed og rettigheder. Og så argumenterne i øvrigt forkerte.

Sådan lyder tonerne i det seneste bombardement i den efterhånden flere uger lange kamp mellem Apple og FBI - og denne gang er det FBIs tur til at skyde mod skarpt mod Apple i en overraskende krads udtalelse til retten.

Apple nægter fortsat at følge FBIs påbud om at udvikle en hacket version af styresystemet iOS, der kan give politiet adgang til en låst, krypteret telefon, tilhørende den ene af de to terrorister, der i december skød og dræbte 14 og sårede 22 i San Bernadino i Californien.

Svækker sikkerheden for alle

Selskabet har hævdet, at software med bagdøre vil svække sikkerheden for alle iPhone-brugere, og udvande tilliden til produktet. Det synspunkt har stribevis af tech-selskaber støttet.

Med beskyldningerne om, at Apple underminerer frihed og rettigheder, optrappes retorikken gevaldigt, og det fik i går Apple til at holde en telekonference om sagen.

- Alle bør være opmærksomme, for det ser ud som om, at uenighed med [det amerikanske] justitsministerium, betyder, at man er ond og anti-amerikansk, og intet kunne være længere fra sandheden, sagde juridisk chef hos Apple, Bruce Sewell, i konferencen.

Snowden siger bullshit

- Trods 30 år i branchen, tror jeg ikke, at jeg nogensinde har set en juridisk briefing, der havde ligeså meget til hensigt at sværte modparten med falske beskyldninger, sagde Sewel.

Apples hårdnakkede tilgang til sagen skaber i disse dage massevis af virak i internationale medier. Senest har NSA-whistlebloweren Edward Snowden kaldt sagen 'bullshit', fordi FBI og NSA - i Snowdens øjne - sagtens kan hacke en iPhone selv.

I stedet handler sagen om at skabe en praksis til senere brug, har flere vurderinger lydt.

Apple selv har senest advaret om, at et nederlag på sigt kan føre til, at politiet vil kunne kræve, at selskabet skal tænde for mikrofon og kamera i iPhones, som en del af politiets overvågningsarbejde.

FBI-Apple-sagen kort

  • Kampen mellem FBI og Apple handler om en telefon, der tilhører en af de to attentatmænd, der i december skød og dræbte 14 og sårede 22 i San Bernadino.
  • Telefonen er krypteret og låst, og FBI kan ikke komme ind, hævder de.
  • I stedet vil FBI have Apple til at hjælpe med at hacke mobilen. Det nægter Apple og henviser til, at et hack vil kunne bruges mod andre iPhones og andre end FBI.
  • FBI henviser til den såkaldte All Writs Act, der giver retten mulighed for at kræve at Apple bistår FBI i sagen.
  • Tech-branchen og borgerrettighedsorganisationer støtter Apple. På FBIs side står fortrinsvis familier til afdøde skudofre.
  • NSA-whistleblower Edward Snowden og andre har peget på, at FBI sagtens selv kan hacke iPhones, hvorfor sagen er 'bullshit'.
  • Det hævdes i stedet, at FBI ønsker at få etableret en retspraksis, hvor de kan påbyde tech-branchen at bryde ind i mistænktes IT-udstyr.