Ondskabsfuldt Mac-angreb ramte kun få

Angrebet, der var designet til at tage Mac-brugernes computere som gidsler, ramte kun nogle få tusinde.

Ramsomware-angrebet nåede at ramme 6.500 Macbrugere - men det er uvist, hvor mange der nåede at gøre noget ved problemet inden det brød løs. (Foto: ROBERT GALBRAITH © Scanpix)

Faren er tilsyneladende drevet over for nervøse Mac-brugere, der de sidste par dage har kunnet læse om det første angreb af såkaldt ransomware mod Apples styresystem, Mac OSX.

Angrebet blev først beskrevet af et sikkerhedsfirma, der søndag kunne berette, at de havde fundet en ransomware-inficeret udgave af fildelingsklienten Transmission til Mac.

Apple havde allerede inden offentliggørelsen taget skridt til at forhindre problemet i at brede sig - og nu viser det sig, at kun godt 6.500 Mac-brugere havde nået at hente den berørte version af Transmission-programmet.

Det meddeler udvikleren bag Transmission, ifølge flere medier.

Tager filerne som gidsel

Ransomware er en type skadelig computer-kode, der er udviklet til at tage brugernes filer som gidsler ved at kryptere dem, hvorefter bagmændene kræver løsepenge for at låse filerne op igen. Sådanne angreb har raset gennem længere tid, og har også ramt flere danske kommuner og virksomheder.

Problemet har dog frem til nu været rettet mod Windows-brugere, men Mac-brugerne er gået fri.
Det nyligt opdagede angreb mod Mac OSX, kaldet KeRanger, var således det første af sin art.

Udviklerne af Transmission har siden frigivet en ny version af programmet (version 2.92) der fjerner KeRanger-koden og dermed løser problemet.

Uvist hvor mange der løste problemet

Det er uvist, hvor mange af de 6.500 Mac-brugere, der blev ramt af KeRanger, der nåede at løse problemet inden det opstod.

Meget lidt er kendt om afpresserne, men de krævede en løsesum på en bitcoin, svarende til godt 2.700 kroner for at låse inficerede Mac-computere op.

Ransomware-angreb er en ofte tilbagevendende begivenhed, og den skadelige computerkode spredes ofte via vedhæftede filer eller links i emails, som uforsigtige brugere klikker på, hvorefter ransomwaren begynder at kryptere filer på computeren, diverse netværksdrev og monterede backup-drev.