Opsamling: Anmeldere tager pænt imod iPhone X

Der er store roser til Apples nye, hundedyre iPhone X, men ikke alt er rosenrødt i æbleland. Læs uddrag fra anmeldelserne.

Startprisen for iPhone X er på 1.000 dollars, som oversat til danske priser er 8.899 kroner. Men telefonen er heller ikke for alle, siger anmelderne. (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Scanpix)

“9 ud af 10”, “1.000 dollars værd”, “nem at anbefale” og “denne telefon er ikke for alle”.

Sådan lyder nogle af konklusionerne fra anmelderne fra fire dagsordensættende amerikanske medier - The Verge, Ars Technica, The Wall Street Journal og Buzzfeed - efter, de har haft den nye iPhone X i hænderne en uges tid.

Telefonen, som i begrænset oplag landede på butikshylderne i fredags, er det mest markante re-design af den 10 år gamle Apple-telefon.

Væk er den helt centrale hjemmeknap. Det samme med fingeraftryksscanneren Touch ID. I stedet for fingeraftrykket er kommet Face ID - en ansigtscanner, der låser telefonen op. Den manglende hjemmeknap betyder samtidig, at Apple har måtte opfinde en ny måde at betjene telefonen på.

Skal man tro anmelderne, så slipper Apple overordnet set godt fra disse skift.

Selve skærmen på telefonen er også ny. Her har Apple for første gang gjort brug af en OLED-skærm, og den er anmelderne over en bred kam ret vilde med. Det er de også med de nye Animojis - animerede emojis - som på papiret kunne ligne en klassisk gimmick.

Animojis overfører via det nye 3D-kamerasystem på fronten af telefonen dine ansigtsbevæglser til animerede dyr, der taler med din stemme. Og det er altså angiveligt ret sjovt, at sende videoer af dig selv som talende dyr til dine venner.

En anden ting der er forsvundet ud over hjemmeknappen, er en stor del af den tykke ramme i top og bund, der før har indkapslet skærmen. Det betyder, at der nu er meget mere skærm på mindre plads.

Anmelderne mener dog ikke, at man indtil videre får nok ud af den ekstra skærmplads, fordi mange apps ikke er opdateret, og derfor kan opleves brede sorte “bjælker” rundt om indholdet. Alle anmeldere kommenterer også på, at Apple selv spilder skærmplads, når tastaturet er aktiveret, fordi det er rykket en smule op fra bunden.

Selvom anmelderne er positive over for Face ID, er der nogenlunde enighed om, at der er forbedringsmuligheder - fx med hensyn til hastighed og evnen til at detektere ansigtet i stærkt lys.

Med hvid baggrund ses "the notch" tydeligt i toppen af skærmen. (© Apple)

Alle fire anmeldere kommenterer også på det, der bliver kaldt “the notch”, den udskæring, der er i toppen af skærmen, som huser sensorer og kamera, der bliver brugt til Face ID.

“The Notch” er blevet skældt ud for at ødelægge et ellers fuldstændig rent skærmdesign, men ifølge anmelderne, er det noget man på kort tid ikke lægger mærke til.

Her er et par uddrag fra de fire anmeldelser:

The Verge, Nilay Patel:

Hos tech-mediet The Verge, giver chefredaktør Nilay Patel iPhone X karakteren 9 ud af 10 og kalder telefonen”smuk, men ikke fejlfri”.

Patel er begejstret for den nye OLED-skærm, som han kalder fremragende.

- IPhone X’s OLED-skærm er lys, skarp og levende uden at blive en parodi, og generelt er den en konstant fornøjelse at se på, skriver han.

Skærmen har dog, ifølge Patel, de samme udfordringer som alle andre OLED-skærme. Nemlig at farven skifter, når man kigger på den fra skæve vinkler.

Face ID virker, men ikke hver gang

Overordnet set er Patel også godt tilfreds med Face ID, selvom han i forskellige situationer har oplevet, at ansigtsscanneren ikke låser telefonen op. Det gælder særligt i skarp sollys og stærkt oplyste lokaler.

- Alt i alt er Face ID en god erstatning for Touch ID. Det er ikke perfekt, men det er helt brugbart. Men du vil helt sikkert løbe ind i situationer, hvor du skal justere, hvordan du holder telefonen eller prøve et par gange (før den låser op, red).

- Det er stort set den samme mængde irritation som med en fingeraftryksscanner: Nogle gange er dine fingre våde, og du bliver nødt til at indtast adgangskoden. Her er lyset nogle gange underligt, og du skal flytte telefonen tættere på dit ansigt og vente et sekund, skriver han.

Patels konlusion er, at Face ID i de fleste tilfælde er så hurtig, at det føles som slet ikke at have kode på sin telefon.

Navigationen vænner man sig hurtigt til

I lighed med de tre andre anmeldere mener Patel også, at Apple er sluppet godt fra, at ændre måden man navigerer på. Fx skal man skubbe op fra bunden af skærmen for at komme til hjemmeskærmen, hvilket betyder at kontrolcentret på iPhone X nu trækkes ned fra troppen.

Ifølge Patel kræver det lidt tilvænning, men det sker ganske hurtig i forhold til, hvor mange år hjemmeknappen har været det centrale omdrejningspunkt for telefonen.

Patels største anke er, at man indtil videre ikke får nok ud af den store skærm. Det skyldes, at mange apps endnu ikke er opdateret, så man ser tykke sorte “bjælker” ved siden af og over indholdet.

Hans konklusion er dog rimelig klar: iPhone X er klart den bedste iPhone nogensinde lavet, men prisen er så høj, at det ikke er den rette iPhone for alle.

- IPhone X er en meget dyr iPhone. For mange mennesker vil det være det værd. For mange mennesker vil det virke latterligt.

- Men grundlæggende er det en ny iPhone, og det betyder, at du sikkert allerede ved, om du vil bruge tusind dollars på en, slutter Patel, som har før-omtalte Animojis, som sin nye favoritfeature.

Buzzfeed, Nicole Nguyen:

- Jeg har levet med iPhone X i en uge, og jeg kan lige så godt sige det med det samme: Denne telefon er ikke for alle. Men er det en fantastisk god telefon? Ja det er.

Sådan indleder Buzzfeeds Nicole Nguyen sin anmeldelse, der i overskriften udråber telefonens størrelse til at være dens killer feature.

Og ligesom de andre anmeldere er hun begejstret for den skarpe skærm og den høje kontrast på iPhone X.

- Sammenlignet med andre iPhones er det meget nemmere at læse tekst, se videoer, og simpelthen se skærmen, især i direkte sollys og endda med solbriller, skriver hun.

Den nye betjening tog også Nguyen nogle dage at vænne sig til:

- Da jeg først havde lært den nye fingerkoreografi at kende, var det fint at bruge den nye X. Men den første dag eller to var et stort swipende rod.

Face ID er usynlig

Face ID er Nicole Nguyen meget begejstret for:

- Kort sagt: Face ID er virkelig imponerende. Men det er fordi det er usynligt. Du samler din telefon op, skubber op, og så er du inde.

- Android har haft en ansigt oplåsningsfunktion siden 2011, og Samsung introducerede sin egen tidligere i år, men ingen af disse implementeringer fungerer lige så problemfrit som Apples, mener hun.

Som det fremgik af introen, så konkluderer Nguyen, at iPhone X ikke er for alle:

- Har du brug for en kant-til-kant display og ansigtsgenkendelse og evnen til at gøre dig selv til en animeret poop-emoji? Selvfølgelig ikke.

- X er virkelig kun for folk, der bruger deres telefoner vildt meget. Dette er en enhed til en poweruser, ikke en afslappet smartphoner, der tekster og uploader et billede til Instagram en gang i mellem. IPhone 7 eller 8 (eller, endda, selv iPhone SE) er helt tilstrækkeligt til dem, lyder vurderingen fra Buzzfeeds anmelder.

Ars Technica, Samuel Axon:

Hos det ofte kritiske techmedie Ars Technica, har Samuel Axon, som er Seniorredaktør for anmeldeleser, skrevet en særdeles detaljeret anmeldelse. Og også han er overordnet positiv overfor telefonen.

Om Face ID skriver han:

- Succesraten er høj, men der er plads til forbedring. Med mange dusinvis af forsøg på en dag har den (Face ID, red) undladt at genkende mig cirka to gange om dagen.

I forhold til den nu kasserede Touch ID, mener Axon ikke Face ID kan følge med vurderet på hastighed.

- Det er mere frustrerende, at det næsten altid tager omkring et kvart eller et halvt sekund længere, end du ønsker (før telefonen låser op, red), skriver han om Face ID.

Axon var inden han fik X i hånden bekymret over den manglende hjemmeknap, som han kalder “den mest markante ændring af brugerfladen, der nogensinde har været”. Men det har ifølge Axon vist sig ikke at være noget problem:

- At skubbe op fra bunden minder meget om den måde, du bruger til at låse op på mange Android-enheder, men den bruges til mere end bare låse op på iPhone X, skriver han.

“Jeg går ikke tilbage til en LCD-skærm”

Ligesom The Verge og Buzzfeed er også Axon særdeles begejstret over den nye skærm, hvis kontrast han kalder “bemærkelsesværdig”.

- Det tog et stykke tid før vi fik OLED-skærme på telefoner, men nu er den her. Jeg vil ikke gå tilbage til LCD, skriver han.

Dette er kun små bitte bidder fra den lange og meget detaljerede anmeldese, men Axons konklusion er, at iPhone X “er nem at anbefale”.

- Selvfølgelig er denne telefon ikke så revolutionerende, som den første iPhone var - at starte et nyt kapitel bliver aldrig så stor en deal som at åbne en ny bog. Men iPhone X er ikke desto mindre let at anbefale, hvis du vil have et glimt af, hvad der bliver spændende i de næste 10 år, slutter Axon.

Axons eneste alvorlige kritikpunkt er en.

Wall Street Journal, Joanna Stern:

Hos Wall Street Journal, er det som vanligt Joanna Stern, der har anmeldt den nyeste iPhone.

Hun starter lige på og hårdt:

- Det er den bedste iPhone i flere år, men også den der er ændret mest. I starten kan det være ret forvirrende, skriver hun.

Hun deler dog ikke helt Axons oplevelse af hastigheden på, hvor hurtigt Face ID låser telefonen op.

- Jeg oplever, at FaceID er lige så hurtig, sikker og pålidelig som TouchID... i de fleste situationer, skriver hun.

Hun savner dog stadig af og til fingeraftrykssensoren. Fx når hun har briller på i sengen, og når telefonen ligger på skrivebordet, hvor hun bliver nødt til at samle den op, før Face ID kan se hendes ansigt og låse op.

Samtidig mener hun, at det var mere simpelt at betale med Apple Pay med fingeraftryk, end det er med ansigtet.

Fingrene lærer nemt ny betjening

Som nævnt havde Joanna Stern startvanskeligheder med den manglende hjemmeknap, men det har også kun taget hende få dage at vænne sig til den nye måde at betjene telefonen på. Særligt den største ændring, nemlig at man skal skubbe op fra bunden for at komme til hjemmeskærmen:

- Det blev så hurtigt muskelhukommelse, at jeg ved et uheld gjorde det på min iPhone 7, skriver hun.

Grund til at buge 1.000 dollars

Sterns konklusion findes allerede i overskriften på hendes anmeldelse, som lyder “Ja, der er grund til at betale 1.000 dollars til Apple”. Dog er det rimeligt at antage, at det skal ses i lyset af, hvem der er Wall Street Journals kernelæsere.

Mere uddybende lyder Sterns konklusion således:

- På mange måder virker iPhone X som en bro mellem fortiden og fremtiden. Ja, du skal lære nogle nye tricks, men meget af interaktionen er stadig meget iPhone-lignende... for nu, skriver hun og kalder iPhone X for “begyndelsen på noget nyt.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk