Overvågning af sociale netværk kan lære os om vira og søvnmønstre

Forskere har overvåget 1.000 studerendes mobiler. Det kan give os unik viden.

Studerende har fået tilbudt en gratis mobiltelefon mod at lade sig overvåge af forskerholdet bag Social Fabric. Det takkede 1000 ja til. Arkivfoto: Københavns Universitet, Frue Plads. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Du afleverer børn, tager på arbejde, henter børnene igen, handler ind, tager hjem. Og gør det hele igen dagen efter.

- Du har en meget struktureret hverdag. Og måske mere end du synes om at tænke på, siger professor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, David Dreyer Lassen.

Derfor er du nem at gennemskue, og derfor skal der ikke mere end lidt overvågning af din smartphone til, for at forskere kan danne sig et overblik over dit liv og dine venskaber.

Og det har forskere - heriblandt David Dreyer lassen - gjort i et stort, dansk projekt, Social Fabric.

Overvågning gør os klogere

Forskerne i projektet har fået lov til at overvåge 1000 studerendes smartphones og sidder nu med en unik og detaljeret datasamling, der gavner eksempelvis social- og samfundsvidenskaberne.

Formålet med projektet var at undersøge sociale netværk. Og det emne har forskerne fået publiceret en artikel om i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Men der er også kommet flere forskningsartikler ud af datasamlingen og endnu flere er på vej.

Her er fire eksempler på, hvad forskernes overvågning gør os klogere på.

Du smitter dine venner - ikke sidemanden i bussen

Vira, der smitter ved eksempelvis spyt, smitter ofte meget hurtigt, og kan derfor være svært at vaccinere imod.

Med mindre vi ved, hvem en smittet person vil smitte. Og det kan man regne ud, når man kender folks bevægelsesmønstre og sociale netværk.

- Vi ved nu, at det kun giver mening at kigge på folks sociale netværk, hvis en virus er dråbebåren, siger lektor ved DTU Compute, Sune Lehmann Jørgensen, der også er med i Social Fabric.

Syge smitter simpelthen oftere deres tætte venner end dem, de sidder ved siden af i bussen på vej hen for at besøge deres venner. Og det gør de, fordi dråbebårne vira har en kortere smitte-rækkevidde end eksempelvis de luftbårne vira

Med de luftbårne er der omvendt belæg for at vaccinere alle, som den smittede vil komme i nærheden af.

Har du en virus, der er dråbebåren, er der større risiko for, at du smitter din gode ven end en medpassager på et tog. Arkivfoto: Roskilde Station. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Dygtige elever er venner med hinanden

- Venskaber og netværk påvirker for eksempel din adfærd, hvad du stemmer og din sundhed, siger professor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, David Dreyer Lassen

Og inden for samfundsvidenskaberne er der en bred enighed om, at sociale netværk er vigtige. Men det er svært at påvise, fordi det er svært at måle. Men ikke med den datamængde, som Social Fabric har indsamlet.

I projektet kan forskerne se en klar tendens til, at dygtige elever er venner med hinanden. Den viden vil på sigt kunne blive brugt i planlagt gruppedannelse.

Esther Antreasyan Keller. Elever fra akademiske hjem får en bedre karakter i SRP end elever fra ikke-akademiske hjem, fordi de kan få hjælp af mor & far. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Fredag tager studerende på eventyr - med deres venner

Studerende har et meget fast bevægelsesmønster. Mønstret går til og fra studiet med en afstikker til kantinen omkring middagstid.

Lige indtil det bliver fredag. Så er der en tendens til, at bevægelsesmønstret bliver brudt, og de studerende tager på eventyr.

- Vi kan se, at de udforsker nye steder. Og de gør det med deres nærmeste venner, siger David Dreyer Lassen.

Du kan se de DTU-studerendes bevægelsesmønstre i videoen herunder.

Hver blå prik er en person, og du ser en dag på DTU. Data er baseret på GPS. Forskerne optager data hvert femte minut. Hvis mange prikker er tæt på hinanden, tegner de et netværk mellem dem.

​Video: Andrea Cuttone, offentliggjort under creative commons licens

Studerende tjekker også telefonen om natten

Mange tjekker typisk deres telefon, lige inden de skal sove, og igen når de vågner.

- I projektet kunne vi registrere, om skærmen var tændt eller slukket, og ud fra det vurdere, om folk sover eller er vågne, siger Sune Lehmann Jørgensen.

Som de første kan forskerne derfor nu undersøge samspillet mellem søvn og sociale netværk.

- Vi kigger eksempelvis på, hvad det betyder, at et B-menneske er venner med et A-menneske, siger Sune Lehmann Jørgensen.

Forskningen har også vist, at de studerende tjekker deres telefon om natten, når de vågner.