På DTU arbejder forskere tæt sammen med startup-folk

Flere virksomheder er startet ved hjælp af ny måde at samarbejde med erfarne virksomhedsfolk på.

Der er masser af gode ideer med virksomhedspotentiale gemt i forskningen på universiteterne. I et års tid har Danmarks Tekniske Universitet - DTU - i Lyngby matchet forskere med folk udefra med kendskab til dét at drive forretning. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Københavns Universitet fortalte i går om et nyt initiativ, hvor man vil støtte studerende, der drømmer om at blive iværksættere.I et års tid har DTU - Danmarks Tekniske Universitet - faktisk ladet forskere og studerende arbejde sammen med erfarne startup-folk udefra - netop for at få teknologiske opdagelser til at blive en bæredygtig forretning.Initiativet kaldet 'Bridging the Gap' har indtil nu ført til fem nye virksomheder, og ni andre er på vej.

Inspireret af finsk ordning- Baggrunden er, at vi kan se et problem i innovationssystemet; der bliver ikke generet nok spin off-virksomheder ud af forskningen i universitetsmiljøet, siger specialkonsulent Majken Overgaard fra DTU Kemi.

Initiativet er inspireret af en lignende meget succesfuld ordning i Finland, hvor man forbinder forskere og erfarne iværksættere, og på den måde får udviklet en meget mere stabil virksomhed, end forskere selv ville kunne klare.Gør dét du er god tilNår man tidligere har startet virksomheder i universitetsmiljøerne, er det ofte med forskere, som har forsket i mange år.

- De er gode forskere, gode til at udvikle nye ideer, men det er ikke ensbetydende med, at de er gode til at udvikle forretninger, siger Majken Overgaard.- I 'Bridging the Gap' siger vi, at du skal blive ved med at gøre det, som du er rigtig god til, for forskerne vil det sige at opfinde nye, spændende teknologier. Så er finder vi andre kompetente folk, der kan udvikle forretningsgrundlaget, siger hun.Stor interesse udefraDTU troede, at det ville blive vanskeligt at finde folk udefra med teknisk indsigt og primært en forretningsmæssig kunnen, der ville arbejde gratis uden at vide, om der kom noget ud af samarbejdet med DTU.

Men der er stor interesse for at være med, siger Majken Overgaard:- Der går en del folk rundt, som har startet deres egne virksomheder eller været ansat i større virksomheder, de er midt i deres karriere og har tjent nogle penge. De har en lyst til at komme tilbage til et startup-miljø og kaster tid og ofte penge i at udvikle virksomheder.Forskerne skal forstå mulighederneDen store opgave har været at få forskerne til at forstå, hvad det kan give dem, at der sidder en forretningserfaren person og har fokus på at udvikle den teknologiske opfindelse til et egentligt produkt.

Men DTU kan se, at de erfarne iværksættere accelererer udviklingen helt enormt, blandt andet fordi de kan være med til at identificere det rette marked og den rette vej til dette marked.- Vi har lige fået startet en virksomhed, som vi selv længe havde kigget efter et relevant marked til. Men så kom manden ind udefra, og efter 14 dage sagde han: Det skal den her vej, prissætningen skal være denne osv., siger Majken Overgaard.Måden at lave mentorordningerDer findes andre mentoragtige initiativer, men svagheden er ofte, at universitetsfolkene i sidste ende sidder alene tilbage og skal lave deres virksomhed uden at have de rette forretningsmæssige kompetencer.- Dette her initiativ gør, at startup-folkene også er dem, der banker dørene ned og sidder med i hverdagen. Det gør en stor forskel, siger Majken Overgaard.Industriens Fond støtter ordningenI første omgang er det kun DTU Kemi og DTU Fotonik, der er tilknyttet Bridging the Gap.Initiativet har fået tre millioner kroner fra Industriens Fond til udvikling af modellen.Man dokumenterer, hvad der virker og mindre godt, og så skal man bygge et system op, der kan fungere på hele DTU og bredes ud til andre universiteter.Forskningen skal uden for laboratorietDet er netop potentialet i at skabe nye virksomheder, der har fået Industriens Fond til at støtte Bridging the Gap.

- Danske universiteter ligger inde med masser af unik viden. Meget af den viden kan omsættes til produkter og indbringende virksomheder, hvis man formår at tilkoble erfaren ekspertise fra erhvervslivet, siger Mads Lebech, der er administrerende direktør i Industriens Fond.- En god model for hvorledes denne overgang fra laboratorium til erhvervsliv kan etableres, vil være værdifuld i form af konkurrencedygtige virksomheder og danske arbejdspladser. Det vil vi gerne bidrage til, siger han.

Facebook
Twitter