Pengemand advarer om boble i tech-branchen

Inden årets udgang vil mange ejere af tech-aktier have fået en ubehagelig overraskelse, mener en kendt tech-investor.

Værdien af techselskaberne er presset op af frygtløse investorer, og det giver sved på panden hos nogle (Foto: © DANIEL ROLAND, Scanpix)

Whatsapp blev solgt til Facebook for 100 milliarder kroner uden at have nævneværdigt overskud. Uber er vurderet til at være over 240 mia. kroner værd. Snapchat, der aldrig har tjent en krone i overskud, er også 100 milliarder kroner værd.

Sådan lyder et par eksempler på fuldstændigt svimlende høje vurderinger af relativt nye selskaber, der har relativt få og simple produkter på hylderne, men alligevel vurderes til at være ekstremt værdifulde.

Men det er de måske slet ikke, lyder advarslen fra Bill Gurley, der har investeret i både Snapchat og Uber, og som de senere måneder har advaret om, at en ny tech-boble kan være på vej. Nu uddyber han budskabet et oplæg på konferencen South By Southwest i Texas.

- Der er ingen frygt i Silicon Valley nu. Der er et totalt fravær af frygt, sagde han.

Ingen er bange for risiko

Gurley fremhæver især, at branchen tilsyneladende ikke interesserer sig for risiko mere, og at det har skabt en risiko-boble, der ikke nødvendigvis er at sammenligne med en tech-boble, omend han spår, at flere af de nystiftede selskaber med en markedsværdi over en milliard dollars, vil dø i år.

Sidste gang der var en alvorlig boble i tech-branchen var omkring årtusindeskiftet, hvor internetselskaber flokkedes på børsen og aktierne røg skyhøjt op. Efter nogle år stod det klart, at mange af selskaberne aldrig ville kunne møde de ekstreme forventninger, markedet havde til deres fremtid - og så begyndte en lavine af kursfald, der til sidst udviklede sig til en regulær nedsmeltning.

Dengang var det underordnet for markedets værdisættelse, at virksomhederne overhovedet ikke tjente penge, eller havde udsigt til det i nær fremtid. Tilsvarende fænomener udspillede sig eksempelvis ved Twitters børsdebut i efteråret 2013, hvor aktien bragede opad på trods af, at Twitter aldrig havde været i nærheden af at give overskud.

Ikke eneste skeptiker

Flere Silicon Valley-personligheder har advaret om den nuværende situation, blandt andet Mark Cuban, der stiftede og solgte flere selskaber under dotcom-boblen, men nåede at trække sig ud af markedet inden det imploderede. Cuban er en af USAs rigeste mænd.

Han beskrev tidligere denne måned den nuværende situation som en gigantisk boble, der er værre end den var i 2000.

Cuban begrunder sin frygt med, at tech-branhcen under den forrige dotcom-boble fortrinsvis bestod af børsnoterede selskaber, hvis aktier man dog trods alt kunne sælge til markedsprisen, også selv om den var styrtdykket. Nutidens tech-branche derimod, består af unoterede selskaber med privat venturekapital, såkaldte angels, der ikke let kan videresælge selskabet under et kollaps.

- Det eneste, der er er værre end marked med kollapsende værdiansættelser, er et marked uden værdiansættelser og uden likviditet, skrev han på sin blog i begyndelsen af måneden.

Det var for nylig 15 år siden at dotcom-boblen brast.