Politi i kæmpe aktion mod netnarko

Politi i USA og Europa lukker mindst tre net-narkohandelspladser i en fælles aktion, hvor blandt andre afløseren for Silk Road er blandt.

Silk Road 2.0 og en række andre netnarkohandlere er nu erstattet af dette skilt. (© Skærmbillede fra Silk Roads hjemmeside)

Net-pusherne Silk Road 2, Hydra og Cloud 9 blev sent torsdag raseret af FBI i USA og Europol i Europa i en fælles aktion, hvor narko og bitcoins for millioner blev konfiskeret.

Razziaen kommer samtidig med at sagen mod den oprindelige net-narkohandelsplads, Silk Road, skulle være startet i USA. Sagen mod Silk Road og den formodede bagmand, Ross Ulbricht er dog blevet udskudt til først at begynde næste år.

Endnu er der ikke fuldt overblik over resultatet af razziaen, men det forlyder, at mere end de tre net-narkohandlere er lukket, og manden bag Silk Road 2.0, den 26-årige Blake Benthall er sat bag tremmer i San Fransisco.

Narko og bitcoins konfiskeret

Der har også været anholdelser i Dublin, hvor to personer angiveligt er sat bag tremmer. Narko og bitcoins for op mod 15 mio. kroner er også konfiskeret.

Både det oprindelige Silk Road og de netop lukkede handelspladser eksisterede kun på det såkaldte 'mørke net', og brugerne skulle hente den særlige Tor-browser for at komme ind. Tor-browseren sikrer brugerne en høj grad af anonymitet, ligesom at den foretrukne valuta på disse handelspladser var den diskrete, digitale kryptovaluta, bitcoin.

Fælles for de mange lukkede handelspladser var også, at man herinde kunne købe stoffer, våben, stjålne kreditkort og i enkelte tilfælde sågar bestille lejemordere på eBay-lignende hjemmesider, hvor sælgerne af de mange ulovlige sager kunne nyde stort set fuld anonymitet.

Stigning og fald i bitcoin-kurs

Den første udgave af Silk Road blev lukket sidste efterår, og lukningen medførte paradoksalt nok et voldsomt kursridt for den virtuelle valuta bitcoin, der pludselig steg til en pris på 1.200 dollars stykket. Siden er værdien af bitcoins dog faldet igen til nu omkring 350 dollars.

Tidligere på ugen offentliggjorde magasinet The Economist en analyse, der viste, at væksten var fortsat, trods lukningen af Silk Road. Blandt de hurtigst voksende nye handelspladser var den nye Evolution og et par andre, der hver især havde flere varer på hylderne end den oprindelige Silk Road nogensinde havde.

- Lad os tale rent ud: Silk Road - uanset i hvilken form man laver det, er den direkte vej til fængslet, skriver statsanklager i New York, Preet Bharara.

Ifølge anklageskriftet mod Blake Benthall fremgår det, at politiet infiltrede Silk Road 2 allerede inden handelspladsen gik online sidste år. Politiet har også været i stand til at finde den fysiske placering af de servere, der drev Silk Road 2.0, selv om vejen gik gennem det anonyme Tor-netværk. Benthall har, ifølge politiet, tjent tykt på gebyrer fra narkotransaktioner, og har blandt andet købt en Tesla-sportsvogn for indtægterne.

Millioner af kroner

Da FBI lukkede Silk Road sidste efterår, konfiskerede de samtidig bitcoins for over 180 mio dollars. Det var penge, der delvist er blevet bortauktioneret af FBI i en stor auktion, hvor venturkapitalisten Tim Draper endte med at gøre rent bord og købe alle bitcoins til brug for en bitcoin-baseret tjeneste, henvendt til udviklingslande.