Politi styrer online-narkohandel i ugevis

Efter snedigt internationalt politisamarbejde er to store markeder med salg af både våben og narkotika nu lukket.

Tusindevis er gået i en fælde, som hollandsk politi lagde ud på illegale markeder på internettet. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Hver dag bliver der solgt illegale varer til en værdi af millioner af kroner i de afkroge af nettet, hvor en almindelig browser som Google Chrome ikke kan komme ind. Det er alt fra hackerværktøjer og oplysninger, der kan bruges til kreditkortfusk til våben, narkotika og hælervarer.

Denne type sorte markeder kaldes "dark web-markeder" og kan kun tilgås gennem det såkaldte Tor-netværk, som krytperer internettrafikken, så man er anonym. Derfor er denne type illegal handel også en stor udfordring for politiet.

Det mørke net

Det mørke net eller 'darkweb' er en betegnelse for den del af internettet, som ikke kan findes via søgemaskiner som eksempelvis Google. Man kan ikke komme ind på det mørke net uden speciel software.

Softwaren Tor er en af måderne at komme ind på det mørke net, og det er her, hvor man kan komme ind på de ulovlige, online markedspladser.

Kilde: Howtogeek.com

Selvom mange af produkterne er særdeles lyssky, fungerer markederne nøjagtigt som almindelige handelsplatforme på nettet. Sælgere opretter annoncer for deres varer, og brugere kan efterlade kommentarer på varernes kvalitet og sælgerens kundeservice. Typisk tager sælgerne imod betaling i den digitale valuta Bitcoin.

Dagligt salg for millioner

På det største marked ved navn Alphabay blev der indtil for nyligt solgt varer til en anslået værdi af omkring fem millioner kroner dagligt. Men d. 13. juli forsvandt Alphabay pludseligt.

Det er før set, at sorte markeder på nettet forsvinder, fordi selve markedet fungerer som mellemmand i betalingen mellem køber og sælger, fortæller sociolog Rasmus Munksgaard, der forsker i nettets sorte markeder på University of Montréal.

- Pengene er deponeret på markedspladsen, indtil køberen har godkendt, at handlen er god nok. Og dernæst skal sælgeren af varen også trække pengene ud. Så der kan sagtens ophobe sig en uges omsætning, som indehaveren af markedet kan stikke af med, siger han til DR Viden.

De nyligt hjemløse købere og sælgere fra Alphabay mistænkte ikke, at markedet var forsvundet på grund af en politiaktion. Normalt ville politiet ikke tøve med at gå til medierne og fortælle om sådan en aktion.

Derfor flyttede de handlende lynhurtigt over på det næststørste marked, Hansa.

- Det går ret hurtigt. På nogle få dage har sælgerne sat deres profiler op, og kunderne har vænnet sig til, hvordan den nye markedsplads fungerer, fortæller Rasmus Munksgaard.

Politi gav perfekt kundeservice

D. 20 juli forsvinder Hansa så også. Og her træder den amerikanske justitsminister Jeff Sessions frem for pressen og fortæller, at lukningen af Alphabay var et resultat af en international politiaktion, og altså ikke skyldtes, at bagmændene var stukket af med pengene, som brugerne troede.

Jeg har hørt fra flere brugere, at kundeservicen i den periode var helt perfekt.

Rasmus munksgaard, sociolog.

Han fortæller også, at hollandsk politi allerede i juni havde fuld kontrol over Hansa. Man valgte dog at køre markedet videre for at at få alle de nye brugere fra det hedengangne Alphabay i nettet også. I den periode har hollandske betjente altså ageret kundeservice på blandt andet narkohandler.

- Jeg har hørt fra flere brugere, at kundeservicen i den periode var helt perfekt, fortæller Rasmus Munksgaard.

Nye metoder skaber utryghed

Det er første gang, at en politimyndighed har overtaget driften af et marked for at indsamle efterretninger, og det giver en del usikkerhed blandt brugerne af den her type markeder, fortæller Rasmus Munksgaard.

- Nu tænker brugerne, at hvis politiet virkelig kan finde på at køre en markedsplads i ugevis, så kan de også kontrollere det marked, den pågældende handler på, siger han.

Det hollandske politis anklager på sagen har udtalt, at politiet nu ligger inde med omkring 10.000 postadresser i hele verden, hvor varer fra Hansa skulle være sendt til.