Politiet i aktion mod bitcoin-afpressende cyberbande

Banden angreb virksomheders netsteder og krævede løsepenge i bitcoin. Nu sidder en af de formodede bagmand bag tremmer.

En formodet bagmand i en cyberkriminel bande sidder nu bag tremmer. (© DR)

To formodede medlemmer af gruppen DD4BC er nu sat bag tremmer, efter at en stor, paneuropæisk politiaktion i december forsynede politiet med afgørende detaljer om gruppen. Det meddelte Europol i går, hvor det samtidig kom frem, at aktionen ikke blot var europæisk, men også involverede australsk, japansk og amerikansk politi.

Gruppen mistænkes for at have lavet såkaldte DDoS-angreb mod virksomheders hjemmesider, hvor de er blevet oversvømmet med internettrafik, der får dem til at gå ned. DDoS-angreb er ikke specielt avancerede eller dyre at lave, men kan være kostbare for de virksomheder, det går ud over, hvis de ikke har beskyttet sig ordentligt.

Fænomenet kan sammenlignes med det der sker, når alle danskere forsøger at tjekke deres årsopgørelse hos SKAT, eller købe en billet til en stor koncert samtidig, hvilket får tjenesten til at snegle sig afsted.

141 angreb eller mere

DD4BC-gruppen formodes at stå bag bunkevis af angreb over hele verden, hvor gruppen har krævet løsepenge i kryptovalutaen bitcoin for at stoppe med angrebene. Ifølge en rapport fra internetvirksomheden Akamai, står gruppen bag mindst 141 angreb.

Aktionen i december bestod af flere ransagninger, og første altså til anholdelsen af både en formodet bagmand, samt en person med tilknytning til gruppen. DD4BC rettede i begyndelsen kikkerten mod gambling-virksomheder, men begyndte senere at angribe vidt og bredt.

DD4BC betyder netop DDoS for bitcoins.

Bedst kendt for kriminalitet

Kryptovalutaen var for få år siden bedst kendt for narkokriminalitet på det mørke net, men er især det seneste års tid blevet taget mere seriøst som et alternativt betalingssystem, ligesom at nogle af ideerne i systemet, fx den såkaldte blockchain, måske i fremtiden kan bruges til alskens andre formål, fx som til e-valg eller aktiehandel.

Systemet er dog ikke kriminelt i sig selv.

Alligevel har bitcoin-systemet den senere tid igen været knyttet til kriminelle, der i flere tilfælde har afpresset danske virksomheder og kommuner med såkaldt ransomware.

Her kan et uforsigtigt klik på en vedhæftet fil starte et ondsindet program, der krypterer alle drev på netværket og derefter giver brugeren en besked om at indbetale et beløb i bitcoins, hvis man vil gøre sig håb om at få låst op igen.