Popcorn Time er død - efterfølgerne findes allerede

Det ekstremt omdiskuterede program, Popcorn Time, er pludselig forsvundet fra nettet - men flere afløsere allerede klar i kulissen.

Den mest populære udgave af Popcorn Time forsvandt fredag. Brugerne flokkes allerede mod alternativer.

Efter at have været en massiv torn i øjet på filmbranchen og rettighedshaverne gennem længere, forsvandt det kontroversielle software Popcorn Time i weekenden pludselig fra nettet. Samtidig holdt tjenesten op med at virke hos eksisterende brugere.

Det står foreløbig ikke helt klart, hvad der skete forud for lukningen, men flere af udviklerne bag, forlod i sidste uge projektet efter uenighed om en betalt anonymiserings-tilføjelse, en såkaldt VPN-service.

Efterfølgende opstod der problemer med infrastrukturen bag den mest populære udgave af Popcorn Time, popcorntime.io, der til sidst lukkede helt ned.

Flere kopier klar

Hårdkogte filmfans får ikke svært ved at finde en af de kopier af Popcorn Time-projektet, der florerer på nettet Allerede kort efter lukningen, begyndte brugerne at pege hinanden i retning af tjenesten Time4Popcorn, der er stort set identisk med den lukkede udgave af Popcorn Time.

Popcorn Time-softwaren giver brugerne en nem og grafisk flot adgang til at søge i og se de film, folk har delt via BitTorrent-protokollen - film, der ofte er piratkopierede, og derfor er på kant med loven. Der har hele tiden været et fyldigt udvalg af film tilgængelige via fildelingstjenesterne på nettet, men Popcorn Time var usædvanlig, fordi tjenesten var så brugervenlig.

Trods modstanden, har det vist sig usædvanlig svært at slå projektet ihjel. Softwaren er nemlig såkaldt open source, så det er enhver frit for at tage en kopi og udvikle videre på den, eller at bruge komponenterne helt eller delvist til at skabe helt nye projekter.

'Netflix' for pirater

Det er allerede sket flere gange, og der er adskillige såkaldte 'forks' (kopierede og videreudviklede udgaver) i drift på nettet, der tilbyder det samme som Popcorn Time.

Popcorn Time blev populært kaldt 'Netflix for Pirater' og fremstod uhyre professionelt konstrueret, med udgaver til forskellige styresystemer og apps til smartphones. For få dage siden lancerede udviklerne bag Popcorn Time 'Project Butter', der er beslægtet med Popcorn Time, omend ikke en fuldt funktionsdygtig streamingtjeneste.

Mens rettighedshavere over hele verden har ført åben krig mod Popcorn Time og tilsvarende fildelingstjenester, tog danske rettighedshavere for nylig skridtet fuldt ud og sendte breve med krav om erstatning til danskere, der måske havde streamet film ulovligt.

(Foto: © Grafik Mie Hvidkjær, DR Nyheder)