PORTRÆT Alibabas Jack Ma er Kinas rigeste mand

Når Jack Ma taler, så bliver der lyttet. Han har rockstjernestatus, men ved ikke selv noget om it-teknologi.

Jack Ma er en lille mand. Men hvad han ikke har i højden, det har han i karisma. (Foto: Edgar Su © Scanpix)

Ma Yun hedder han. Det engelske navn er Jack Ma. Han er Kinas rigeste mand og bliver i dag endnu rigere når handelsplatformen Alibaba, som han grundlagde i 1999, bliver børsnoteret på Wall Street i New York.

Selskabet er over 900 milliarder kroner værd, og Jack Ma, der i forvejen er god for 120 milliarder kroner forventes at blive 5 milliarder kroner rigere ved børsnoteringen.

Rockstjernestatus

Jack Ma er så godt som ukendt i Vesten, men i Kina har han nærmest rockstjernestatus, og han er uden sammenligning landets største erhvervsikon. Selv for en kineser er han lille og spinkel af statur, men hvad han mangler i fysik, det har han i karisma.

Når Ma taler, lyttes der.

Selv ved han intet om IT- teknologi. Ma er uddannet som engelsklærer, men det var hans evne til at se mulighederne indenfor e-handel, som den første i Kina, der har gjort ham til supermillionær.

60 procent af de pakker, som det kinesiske postvæsen bringer ud, siges at stamme fra en af Mas handelsplatforme. I 2004 startede han betalingssystemet Alipay, som håndterer omkring halvdelen af alle internethandler på nettet.

Fra fattige kår

Ma er indbegrebet af den amerikanske drøm i kinesisk udgave. Han er født under fattige kår i byen Hangzhou og var ikke særlig dygtig i skolen. Forældrene ernærede sig af at optræde med pingtan, en kinesisk fortællerkunst, og det er sikkert her Mas talent for underholdning stammer.

Jack Ma er i forvejen god for 120 milliarder kroner, men med dagens børsnotering forventes han at blive 5 milliarder rigere. (© Scanpix)

Under 10-års fejringen for Alibabs grundlæggelse optrådte Ma iført lilla hanekam og blond paryk for 16.000 ansatte med sangen Lion King. Det er netop den atypiske opførsel, hans optimisme og evne til at inspirere, der har gjort ham højt elsket og respekteret i Kina.

Trådt tilbage som 48-årig

I 2013 trådte Jack Ma tilbage som administrerende direktør for Alibaba Group, da han mente, at han var blevet for gammel til at drive e-imperiet. I stedet satte han sig på posten som bestyrelsesformand.

Ma er en passioneret miljøforkæmper, og han har sagt, at han fremover vil bruge sin tid og penge på områder der er vigtige for Kina fremtid. Miljø, CSR og fødevaresikkerhed.

Også Kinas anden og tredje rigeste mænd har tjent deres formuer på Internet-virksomhed.

Facebook
Twitter