Portræt: Nørden, der ændrede en millard menneskers liv

Mark Zuckerberg har ført Facebook fra kollegieværelset til verdens næststørste børs.

Mark Zuckerberg er blevet stenrig på det sociale netværk Facebook, som han opfandt i 2004. (Foto: Justin Sullivan © Scanpix)

Mens solen kaster sine første stråler ned over Hacker Square i Californien, står flere hundrede medarbejdere parat foran deres øverste chef.

Medarbejderne hujer, klapper og jubler ekstatisk. Med et smil, der spreder sig bredt ud over ansigtet, klapper chefen med. Han har en sort hættetrøje på.

Bag ham begynder de højest rangerede medarbejdere i virksomheden ivrigt at piske stemningen yderligere op. Mark Zuckerberg begynder at tælle ned. Fem, fire, tre, to, et.

Han trykker på en knap, og en klokke ringer, der giver genlyd hele vejen fra Palo Alto i Californien til verdens næststørste børs NASDAQ i New York.

Mangemilliardæren Zuckerberg

Datoen er 18. maj 2012, og med klokkeslaget er Facebook officielt på børsen.

Dermed er forvandlingen fra hættetrøjeklædt computerprogrammør på kollegieværelset på Harvard University til mangemilliardær og mediemogul med et børsnoteret selskab komplet.

Og i disse dage er det ti år siden, at 29-årige Mark Elliot Zuckerberg opfandt Facebook, som i dag er verdens største sociale netværk.

Computergeni som barn

Zuckerbergs vej til succes har været belagt med computertaster. Allerede som 12-årig udviklede han et beskedprogram til en Atari BASIC computer.

Han kaldte det 'Zucknet', og det blev brugt på farens tandlægekontor, så sekretæren ikke skulle råbe på tværs af lokalet, når hun skulle give en besked videre.

Familien Zuckerberg brugte også 'Zucknet' til at kommunikere inden for husets fire vægge.

Hans åbenlyse talent for computerprogrammering fik forældrene til at ansætte David Newman, som var en privat computerlærer. Newman udtalte senere, at det var svært for ham at følge med og være foran Mark Zuckerberg.

Opfandt Facebook på kollegie

I 2002 blev Mark Zuckerberg optaget på det prestigefyldte Harvard University i Boston, Massachusetts.

Efter blandt andet at have været med i udviklingen af et datingprogram, endte han i 2004 med at kunne præsentere 'The Facebook', som det oprindeligt hed.

Det gjorde han på førnævnte kollegieværelse på Harvard University sammen med en række medstuderende.

Facebook blev hurtigt populært

I første omgang var Facebook kun et begrænset socialt netværk, der dækkede de studerende på Harvard.

Men i de følgende år blev Facebook introduceret på andre universiteter i landet. Og til sidst var Facebook så succesfuld, at han droppede ud af Harvard University og flyttede til Palo Alto i Californien. I slutningen af 2004 var Facebook oppe på en million brugere.

Siden da er det nærmest kun gået fremad for Mark Zuckerberg, men han har også fået en del negativ omtale i tidens løb.

Her er en billedserie, der blev lavet i anledning af Zuckerbergs 28 års fødselsdag.

  • Mark Zuckerberg møder mange statsoverhoveder. Her er det Israels præsident, Simon Peres. Mark Zuckerberg er selv "præsident" for et stort land. Hvis Facebook var et land, ville det med sine 900 millioner brugere være verdens 3. største. (Foto: Holger Bennewitz © Scanpix)
  • Her er USAs præsident, Barack Obama, på besøg i Facebooks hovedkvarter i Menlo i Californien. (Foto: Jim Young © Scanpix)
  • Mark Zuckerberg på ferie i Shanghai med kæresten Priscilla Chan. De har været kærester siden 2003 - før Facebook gik i luften. (Foto: Stringer © Scanpix)
  • Da Nicolas Sarkozy (tv) stadig var præsident i Frankrig, mødte Mark Zuckerberg ham til e-G8 topmøde i Dauville i det nordvestlige Frankrig. (Foto: BERTRAND GUAY © Scanpix)
  • Mark Zuckerberg foran en profil på Facebook som den så ud tilbage i 2004. (Foto: KIMIHIRO HOSHINO © Scanpix)
  • 29. marts mødtes Mark Zuckerberg med Japans premierminister, Yoshihiko Noda, i Japan. (Foto: YURIKO NAKAO © Scanpix)
  • Mark Zuckerberg er blevet lidt af en verdensstjerne. På grund af hans status som ejer af mere end 50% af de bestemmende aktier i Facebook, er det iværksat et omfattende sikkerhedsprogram. (Foto: EDUARDO MUNOZ © Scanpix)
1 / 7

Beskyldt for at stjæle

I 2006 mødte han for alvor modstand, da han blev beskyldt for at have stjålet ideen til Facebook fra nogle Harvard-studerende, han havde arbejdet sammen med på det førnævnte datingprogram, som hed Harvard Connection.

Stifterne af Harvard Connection krævede, at Zuckerberg skulle kompensere dem for tabt indtjening, mens Zuckerberg insisterede på, at der var tale om to vidt forskellige ideer.

Folkene bag Harvard Connection endte med at få en stor erstatning og aktier i Facebook. Denne retssag spillede også en stor rolle i filmen 'The Social Network' af Aaron Sorkin der udkom i 2010.

Et simplet liv

Zuckerberg har senere protesteret mod filmen over for det amerikanske magasin The New Yorker.

Her fortalte han, at mange ting i filmen er ukorrekte, som for eksempel, hvornår han mødte sin kone Priscilla Chan.

Og selv om han altså er mangemilliardær, så beskrives han i flere medier som en mådeholden type, der hverken bruger penge på store biler eller store huse.

Vil donere halvdelen af formuen

Han har også vist sig som noget af en filantrop, der lige som Bill Gates og Warren Buffett har skrevet under på, at han vil donere mindst halvdelen af sin formue til velgørende formål.

Det anslås, at hans personlige formue er over 100 milliarder kroner.

Netop Priscilla Chan blev han gift med dagen efter Facebooks børsintroduktion 18. maj 2012, hvor han storsmilende ringede med klokken i sin karakteristiske hættetrøje.

Den dag blev 88 milliarder kroner tjent ind til Facebook. I dag, to år senere, vurderes Facebook til at være mere end 826 milliarder kroner værd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk