Privatlivsforkæmpere: Google overvåger skoleelever via Chromebooks

Markant privatlivsorganisation åbner nu ild mod Google, der beskyldes for at overtræde sine løfter om overvågning af børn. Google afviser.

Chromebooks er populære i skolerne. Nu vil privatlivsforkæmperne fra EFF have en undersøgelse af, hvilke data der indsamles. (Foto: Beck Diefenbach © Scanpix)

Det skal undersøges, hvor meget Google bruger de bærbare Chromebooks til at snige overvågning af børn ind ad bagvejen.

Det mener organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF), der nu har klaget over Google til de amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndigheder, FTC.

EFF, der i en årrække har kæmpet for digitale rettigheder på nettet, mener at Google går alt for vidt med at overvåge børn og unge i skolerne via de prisbillige Chromebooks, der drives af Googles eget styresystem, Chrome OS.

Også i danske skoler

Chromebooks er udbredte i uddannelsessektoren og bruges også i mange danske skoler. Ideen med Chrome OS er, at computerne gør intens brug af nettjenester i stedet for programmer, der ellers normalt installeres på computerens egen harddisk.

Det gør computerne billigere i indkøb - men knytter samtidig brugerne tæt sammen med Googles tjenester på nettet. Blandt andet skal brugerne acceptere Googles privatlivspolitik, før de overhovedet får lov at tage en Chromebook i brug.

EFF anklager nu direkte Google for at overvåge brugernes internetsurferi og søsætter samtidig en kampagne med titlen 'udspionering af studerende', der skal oplyse om problemerne med at skolerne inviterer persondatasultne maskiner ind i undervisningen.

Indsamler masser af data

Organisationen hævder, at Google uretmæssigt indsamler data om hvilke hjemmesider de studerende besøger, hvad de søger på, hvilke videoer de ser og meget mere.

Når der er tale om computere til undervisningsbrug, bruger Google ikke de indsamlede data til reklamer - men ikke desto mindre indsamles data alligevel, og det er i strid med Googles egne løfter, hævder EFF.

- Mindreårige bør ikke blive overvåget eller brugt som forsøgsdyr, der får deres data behandlet som en kilde til profit. Hvis Google vil bruge de studerendes data til forbedre sine produkter, må de spørge forældrene om lov, skriver advokat fra EFF, Nate Cardozo.

Google: Vi overholder reglerne

Selv om kampagnen fra EFF er specifikt rettet mod Googles amerikanske praksis, bruges Chromebooks i skoler i mange andre lande, også i Danmark.

Chromebooks er typisk meget billigere end andre computere, og er betydeligt lettere at administrere for en skole, der ikke har en stor IT-afdeling at trække på.

Google afviser overfor flere amerikanske medier at gøre noget galt.

- Vores services sætter studerende i stand til at lære og holde deres information privat og sikker. Mens vi værdsætter EFFs fokus på studerendes privatliv, er vi sikre på at disse værktøjer overholder både loven og vores løfter, inklusive vores løfte om privatliv for studerende, siger en talsmand fra Google til The Verge.

Googles primære indtægtskilde er annoncer, der bygger på data, der indsamles om brugerne. Selskabet har tidligere lovet, at dette ikke vil ske i skoler, hvor brugerne er børn. Google har, ifølge EFF, allerede givet enkelte indrømmelser - men ikke nok, mener organisationen.

Sammen med kampagnen har EFF lanceret en guide til bedre privatliv på Chromebooks - samt en opfordring til at forældre slutter sig sammen med ligesindede, hvis de er bekymrede for, at skolerne tvinger deres børn til at give køb på privatlivet.

Facebook
Twitter