Privatlivsorganisationer bakker Apple op i betændt iPhone-sag

En række privatlivs- og forbrugerbeskyttelsesorganisationer stiller sig nu bag Apple i balladen om FBIs drøm om en bagdør i iPhonen.

Der har været flere demonstrationer mod FBI i forbindelse med sagen, hvor Apple bliver bedt om at hacke sine egne produkter. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

For hver dag der går, vokser magtkampen mellem Apple og FBI en spids større - og nu høster Apple også opbakning fra tre privatlivsorganisationer, der kalder FBIs synspunkter katastrofale.

De tre organisationer, anført af The American Civil Liberties Union (ACLU), har afleveret en briefing om sine holdninger til retten, og stiller sig ubetinget på Apples side i den pikante sag.

Sagen oprandt i terrorangrebet i San Bernadino i december sidste år og den telefon, politiet tog fra terroristen. Den er låst, krypteret og vil måske slette sig selv, hvis politiet taster forkert for mange gange.

Hul i iOS - nej tak!

Derfor forsøger FBI at få Apple til at lave en særlig hullet version af iOS, der kan lægges ind på telefonen, og som kan give politiet adgang. Men Apple har pure nægtet og henvist til, at software med bagdøre ikke kun vil være tilgængelige for FBI, men for alle, der måtte ønske at trænge ind ind, altså også hackere og andre landes politi og regeringer.

Det vil svække sikkerheden og produktets renomé betydeligt, mener både Apple og en hel stribe organisationer og virksomheder, der stiller sig bag Apple i sagen.

Både Google, Facebook, Microsoft - og sågar en ægtefælle til et af skudofrene har bakket Apple op, og nu kommer så, udover ACLU, også Access Now og Wickr-fonden.

Kæp i et andet hjul

Apple har appelleret en kendelse om at give FBI adgang til iPhonen, og afholdes høring i sagen den 22. marts. Men allerede tidligere på ugen fik FBI en kæp i hjulet i en helt anden sag, nemlig en narko-sag i New York, hvor politiet også forsøgte at få Apple til at give adgang til en iPhone.

Også her mente politiet at have rygdækning i den tudsegamle All Writs Act, men afviste dommeren blankt. Politiet tabte således sagen.

Kryptering er de senere år blevet mere bredt anvendt, især efter at whistlebloweren Edward Snowden afslørede, at spiontjenesten NSA overvåger og indsamler data om alverdens internetbrugere, selv om de ikke er mistænkt for noget.

Ændrer på iCloud og iOS

Det har skabt en stærk skepsis til flere amerikanske tech-giganter, der til gengæld har reageret ved at udvikle løsninger, hvor man blandt andet kan kryptere en iPhone eller en Android-telefon, uden at Apple eller Google har nøglen.

Det har tidligere været fremme, at Apple udvikler på nye versioner af iOS og iCloud-tjenesten, der vil umuliggøre det, FBI beder Apple om i denne sag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter