Prognose: Vigende smartphone-vækst rammer de dyreste mobiler

Apple og andre producenter af avancerede smartphones vil blive ramt af sløvere vækst og mættede markeder, mener analysehus i ny prognose.

Producenter som Apple og Samsung med produkter i den dyre ende af skalaen, vil blive ramt af afmatningen, spår prognose. (Foto: Jianan Yu © Scanpix)

Efter snart ti år med vild vækst, vil smartphone-markedet køle gevaldigt af de kommende år. Men allerede i år vil festen gå et gear ned hos især producenterne af de dyreste og mest avancerede smartphones.

Det spår IT-analysehuset IDC i en ny prognose for salget af smartphones de kommende år. Væksten er ikke væk, men tempoet går meget ned. Især i Europa, USA og Kina aftager interessen for at udskifte smarphonen.

- Den langsommere udvikling i de modne markeder har nogle slemme konsekvenser for Apple og dem, der producerer high-end Android-mobiler, fordi det var disse markeder, der aftog hovedparten af premium-mobilerne de seneste fem år, skriver analytiker fra IDC Ryan Reith i en kommentar.

Masser af phablets

En af de mest markante producenter af avancerede Android-mobiler er Samsung, men de fleste større producenter har produkter i denne ende af skalaen.

Den globale vækst i smartphonesalget i år ventes at være 5,7 procent.

IDC anslår, at hver femte solgte smartphone nu er i 'phablet'-kategorien - en lidt løst defineret kategori, der typisk defineres som mobiler med en skærm, der er større end 5,1 tommer.

IDC venter, at denne kategori vokser til at udgøre 32 procent af det samlede smartphonesalg de næste fire år.

Android-dominans fortsætter

Gennemsnitsprisen på en solgt smartphone vil falde fra 295 dollars sidste år til 237 dollars i 2020, grundet væksten i den billige ende af produkt-skalaen.

Googles Android-system vil over de kommende år bevare sin massive dominans med op mod små 83 procent af det globale marked i år, hvor Apples iOS udgør 15,2 procent.

Android-systemet står traditionelt stærkt i de fattigere lande, og lande som Kina og Indien, hvor et væld af mindre producenter af mobiler tilbyder produkter med Android-systemet til lavpris.

Indien og Afrika vil være de regioner med størst vækst de kommende år, mener IDC