Rapport: Apple-fabrikker er stadig slemme

Trods en række forbedringer, arbejder folk på Apple-fabrikkerne, stadig mere end kinesisk lov tillader, konkluderer ny rapport.

Det går fremad for arbejdsforholdene hos Apples underleverandør i Kina. Men det er ikke godt nok endnu. (Foto: REUTERS/Wong Campion)

De kontroversielle Foxconn-fabrikker i Kina, hvor hovedparten af Apples produkter sættes sammen, er blevet bedre.

Men de er stadig ikke gode nok – og de ansatte på tre ud af fire fabrikker arbejder så meget, at de ligefrem overtræder kinesisk lov. Det fremgår af en ny rapport, udarbejdet af organisationen Fair Labor Association.

Organisationen er skabt i 90'erne efter utallige rapporter om katastrofale arbejdsforhold på forskellige fabrikker i Kina, blandt andet hos tekstilbranchen, hvor børnearbejde og ubeskyttet omgang med kemikalier var dagligdags begivenheder.

Fair Labor Association har tidligere kritiseret forholdene på Apples underleverandørs fabrikker, der tidligere har haft store problemer med selvmord blandt de ansatte. Flere rapporter har tidligere peget på urimeligt hårde arbejdsvilkår og lønninger, der er så lave, at man reelt ikke kan leve af dem.

Net skulle forhindre selvmord

De groteske historier om Foxconn-fabrikkerne har stået i kø i flere år, og tæller blandt andet historien om de store net, som Foxconn spændte ud foran vinduerne i de bygninger, hvor arbejderne sover.

Nettene skulle forhindre folk i at springe ud for at tage livet af sig selv.

Selv om det direkte ansvar for de ansattes arbejdsforhold er Foxconns, snarere end Apples, har elektronikgiganten alligevel igen og igen modtaget skarp kritik for ikke at stille større krav til sin underleverandør.

Det har blandt andet fået Apple til at indgå et forpligtende samarbejde med Fair Labor Association om at forbedre forholdene på fabrikkerne.

Nu går det en del bedre

Dét samarbejde har båret frugt, skriver organisationen, der har inspiceret en række Foxconn-fabrikker. Blandt andet glæder Fair Labor Association sig over, at der er blevet installeret toiletter til arbejderne, og at forbedringerne skrider hurtigere frem end planlagt.

Men Foxconn overholder fortsat ikke kinesisk lov om arbejdstider, skriver organisationen.

I Kina må man – ifølge Fair Labor Association – højest arbejde 49 timer om ugen, og maksimalt have 36 timers overarbejde om måneden. Hos Foxconn er det dog fortsat en udfordring overhovedet at nå ned på 60 timers ugentlig arbejdstid for de ansatte.

Overfor CNN Money anerkender en talsmand for Apple, at der endnu er arbejde at gøre – og at arbejdet med at få arbejdstiden ned er et fokusområde for selskabet.

Facebook
Twitter