Reddit har en løsning på hadegrupper

På en af internettets mest populære hjemmesider har det været effektivt at lukke hadegrupper.

Reddit var i lang tid kendt for de mørke dele, hvor racisme og andet fik frit spil. I 2015 begyndte sitet at lukke ned for det værste. (Foto: Anders Worup © Anders Worup)

I 2015 var der omfattende problemer med racisme og chikane på Reddit, som er et af verdens største sociale medier. Det blev så alvorligt, at Reddit blev tvunget til at lukke flere af de såkaldte subreddits, hvor problemerne var størst.

I alt lukkede Reddit et par håndfulde af de værste subreddits. Og dengang vidste man ikke, om det ville hjælpe, eller om den hårde tone fra de lukkede grupper ville sprede sig til andre dele af Reddit.

Men nu har en gruppe amerikanske forskere undersøgt, hvor effektiv lukningen har været for debattonen på Reddit, der er verdens 8. mest besøgte hjemmeside.

I deres undersøgelse fulgte forskerne brugerne fra to grupper, der hed /r/fatpeoplehate og /r/coontown. I den første af grupperne nedgjorde man tykke mennesker, mens der i den anden gruppe var voldsomme racistiske kommentarer.

Ud fra data fra over 100 millioner indlæg og kommentarer kunne forskerne følge brugerne fra de hadefulde grupper.

Konklusionen fra undersøgelsen er, at det er lykkedes for Reddit at stoppe den hårde retorik.

Andre sociale medier har også haft problemer med hadegrupper. Herhjemme har den danske facebookgruppe Offensimentum for nylig fået meget opmærksomhed, fordi gruppen chikanerede en dansk journalist, efter hun skrev kritisk om gruppen. Noget tid efter blev gruppen lukket.

Flyttet til andre dele af nettet

Den amerikanske undersøgelse viser også, at der skød mange nye lignende subreddits op i tiden efter, at man havde lukket de to problematiske subreddits. De blev dog også lukket.

Det førte til, at mange af de hadske brugere droppede Reddit og flyttede over til andre sider - f.eks. Voat.co, hvor der ikke er de samme regler for chikane eller racisme.

De brugere, der blev tilbage på Reddit, skruede ned for deres hårde kommentarer og hadefulde retorik med mindst 80 procent.

Den hårde tone fra de to grupper spredte sig altså ikke til andre dele af Reddit, fordi man lukkede dem.

Selvom man langt fra har fjernet problemet fuldstændigt, så viser undersøgelsen, at det i hvert fald er lykkedes for Reddit at fjerne det, som de ser som uønsket opførelse, fra deres side ved at lukke ned for grupperne.

Facebook
Twitter