Rekordstore fald: Computersalget bombet syv år tilbage

Salget af nye computere fortsætter lodret ned, og skraber nu bundniveauet fra 2008. Apple er den eneste med fremgang.

Lenovo er fortsat størst - men Apple er den eneste computerproducent, der har fremgang. (Foto: Lenovo)

Vi vil hellere bruge pengene på mobiltelefoner og tablets - og så holde liv i den gamle PC lidt længere.

Sådan lyder en af forklaringerne fra IT-analysehuset IDC, der netop har søsat tallene for det slunkne PC-salg i 2015. Salget af nye computere har i efterhånden nogle år været i en glidende tilbagegang, og det var ventet, at 2015 ville blive endnu en lunken omgang.

Året som helhed bød på en tilbagegang på 10,4 procent i det globale salg af PCere, herunder Apple-computere, og ganske markant var året det første siden 2008, hvor salget dykkede under 300 mio. solgte maskiner på verdensplan. Der blev solgt 276 mio. maskiner hele året.

Apple går frem, alle andre tilbage

Eneste producent, der nyder lidt fremgang, var Apple, der nu er dukket op i den globale top 5 over PC-producenter på en fjerdeplads. Apple har haft en fremgang på 6,2 procent i forhold til 2014, og sidder nu på 7,5 procent af markedet.

Den største er dog fortsat Lenovo, der tegner sig for næsten hver femte computersalg globalt, efterfulgt af HP og Dell.

2015 var ellers et år, der bød på flere nye vinde på markedet for forbrugerelektronik. Dels har salget af tablets slået bak, mens smartphone-salget er gået et gear ned. Og dels har softwaregiganten Microsoft skudt en ny strategi i gang, hvor selskabet forærer opdateringer til Windows 10 væk til brugere af Windows 7 og 8 i et år fra frigivelsen.

Windows 10 bliver løbende opdateret i hele ens computers levetid, og man behøver derfor ikke senere købe en ny version, hvis man vil opdatere til det nyeste.

Nye vinde blæser i 2016

Tidligere har frigivelsen af nye Windows-versioner ellers ofte været et argument for at skifte den gamle PC ud, men ikke denne gang. Samtidig nævner IDC, at en PC i dag har et længere liv end tidligere.

IDC venter dog, at 2016 kan byde på forandringer, efterhånden som forbrugerne får brug for at udskifte den gamle PC til en ny, moderne udgave, samtidig med at erhvervslivet begynder skiftet til Windows 10.