Robotter kan snart alt: Skænke fadøl, samle golfbolde og give krammere

I denne uge har DIRA - Danish Industrial Robot Association - kørt rundt i landet med et såkaldt roadshow, for at præsentere nogle af de nyeste robotter især til produktion. Men der var også plads til robotter der kan give kram og skænke øl.

  • Universal Robots er blevet Danmarks nok bedst kendte robotfirma. Firmaets robotarme er meget fleksible, og kan bruges i mange forskellige typer produktion, med mange forskellige værktøjer i “hånden.” Denne robotarm er en af 10 prototyper til firmaets såkaldte UR-5-model. Den er delvist 3D-printet. (Foto: Anders Høeg Nissen © dr)
  • Mange mener at byggebranchen står lige på kanten til en stor automatiseringsproces. En af mulighederne kommer fra Robot At Work, som vil flytte robotterne ud på byggepladsen, hvor de fx kan lægge et lag af isolering på en bygning - samtidig med at robotten kan fræse og formgive overfladen. (Foto: Anders Høeg Nissen © Dr)
  • Hvis man skal polere en overflade, er det vigtigt, at det sker i den rigtige vinkel, og at man ikke trykker for hårdt. Pehama Productions og Teknologisk Institut har integreret kraftsensorer i en robotarm, så man kan pudse overfladen blank og glat uden skader. (Foto: Anders Høeg Nissen © dr)
  • DIRAs roadshow havde fokus på industri, men der var også plads til robotter i andre brancher. Her er en model fra Robotic Sport Solutions, som firmaet kalder "verdens første intelligente GPS-styrede robot-goflboldeindsamler". I første omgang er der tale om en prototype. (Foto: Anders Høeg Nissen © dr)
  • Hvis det ikke er gået så godt ude på golfbanen, så kan man jo bede denne japanske trøste-robot om et kram. Hullet i panden dækker over et kamera, så man fx kan bruge robotten under en webvideo-samtale, og få fornemmelsen af en fysisk kontakt. (Foto: Anders Høeg Nissen © dr)
  • Er det - næsten - virtuelle robotkram ikke nok, så kan det være man skal have en øl. På udstillingen blev der skænket fadøl af en bartenderrobot, der måske ikke var så hurtig, men til gengæld meget stabil. Der skal dog mennesker til at skifte fad... (Foto: Anders Høeg Nissen © dr)
1 / 6

DR Viden har besøgt robotudstillingen på Teknologisk Institut i Odense.

Du kan se billederne øverst i artiklen og en video af den skænkende ølrobot nedenfor.

Facebook
Twitter