Robotter med kunstig "hud" sporer varme menneskekroppe

Forskere håber, at en kunstig, varmefølsom hud kan bruges til b.la redningsrobotter og proteser.

Flere og flere robotter ligner os, men hvis de for alvor skal kunne fungere i samspil med mennesker, skal de være i stand til at mærke, når vi er i nærheden. Her en af de såkaldte humanoide robotter på en udstilling i Hong Kong i april sidste år. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

En af de store udfordringer i interaktionen mellem robotter og mennesker er, at vi er varmblodede, og de er - ja, blodløse.

Hvis robotter skal fungere i samspil med mennesker, er de nødt til at være i stand til at mærke, når der er mennesker i nærheden, så de ikke bare bumper rundt på må og få.

Det har en række forskere fra to videnskabelige institutter i henholdsvis Schweiz og Italien nu fundet en løsning på.

Forskerne har udviklet det, der med lidt fantasi kan beskrives som kunstig robot-’hud’, som tillader robotterne at føle ganske små temperaturændringer – helt ned til 10 millikelvin - og dermed spore, hvis der er mennesker i deres umiddelbare nærhed.

Fornemmer rotte på en meters afstand

Robot-huden består af en tynd film af pektin, der normalt er kendt for sin funktion som geleringsmiddel i b.la syltetøj, som dyppes i kalciumklorid.

Temperaturfølsomheden skyldes, at der opstår udsving i strømningerne af kalciumioner i filmen, og de udsving omregnes ved hjælp af algoritmer til temperaturændringer

Filmen er dobbelt så følsom over for temperaturændringer, som vi mennesker, og den kan fornemme en varm krop på størrelse med en rottes fra en meters afstand.

Dette har forskerne testet ved at opvarme en bamse i en mikroovn og placere den i forskellig afstand fra den kunstige hud.

Kan bruges til redningsrobotter

Pektin er et billigt materiale, og forskerne bag den kunstige hud mener, at den i fremtiden kan anvendes overalt på robotters overflade, så de får 360 graders termisk måling.

Dette vil være en klar fordel, når robotter skal bevæge sig i menneskefyldte områder, men håbet er også, at teknologien skal kunne anvendes på eksempelvis søgnings- og redningsrobotter, så de kan hjælpe med at lokalisere mennesker, der eksempelvis er fastklemt under murbrokker eller fanget i røgfyldte huse.

Dem temperaturfølsomme film kan også på sigt bruges til proteser, skriver New Scientist.

Pektin-filmen ikke den første kunstige robot-hud på markedet. Også forskere fra Stanford University har udviklet elektronisk ‘hud’, der kan opfange selv den svageste berøring.

Facebook
Twitter