Robotter skal lære piger matematik

Far og datter skal lege sig gennem matematiklektier gennem at programmere en dukkerobot

Farvestrålende robotdukker skal lære piger matematik (Foto: Vaidas Sirtautas © Vaidas Sirtautas)

- Min datter havde svært ved matematik, siger Sharmi Albrechtsen, der er direktør i firmaet Smartgurlz.

Hendes løsning på problemet er utraditionel. Hun har opfundet en robot, som kun er henvendt til piger.

Der står en håndfuld af dem på Sharmi Albrechtsens skrivebord på SCION DTU - Danmarks Tekniske Universitet.

Robotten kaldes Siggy og ligner en segway, som en dukke kan køre på. Legetøjet er nøjagtigt ligeså farvestrålende, som en traditionel Barbie-dukke og hendes tilbehør. Men Smartgurlz robotterne har væsentlig mere mellem ørerne end en almindelig Barbie.

Styres via app

- Pigerne kan programmere deres Siggy-robot til at køre i forskellige retninger med forskellig hastighed eller at lave en lille dans, fortæller Sharmi Albrechtsen, der også har lavet en række opgaver, som pigerne skal programmere robotterne til at løse.

Fx skal de finde hotdog-vogne i New York, hvor de ifølge fortællingen bor og studerer på det fiktive New York Institute of Technology.

Robotterne styres via en app på en tablet. Her er et joystick til at styre robotten rundt i pigeværelset, men her er også et interface til at programmere robotten til at løse opgaver, såsom at finde hotdogs i New York.

Skriv simple programmer for at styre dukke

Programmeringen er ganske simpel. Pigerne har et antal puslespilsbrikker, som hver især kan få en funktion og en værdi. En brik angiver køreafstand. En anden hastighed. Og pigerne skal selv sætte værdierne for at løse opgaverne.

Hvis de to brikker sættes sammen i appen, kan den fysiske robot bevæge sig over en given distance med en given hastighed, før den stopper. Alle forløb kan gemmes og afspilles igen, så brugeren fx kan komponere en dans for sin robot, som kan afspilles igen og igen. De kan også få Siggy robotten til at dytte eller lyse.

(Foto: Sharmi Albrechtsen © Sharmi Albrechtsen)

- Vi mangler kvinder i ingeniørfag, fordi de synes, at matematik og fysik er for svært at lære allerede, når de er små, siger Sharmi Albrechtsen.

Hvis matematikken og programmeringen kan læres ind allerede i en tidlig alder, så er pigernes forudsætninger for en ingeniøruddannelse meget bedre, lyder hendes overvejelse bag at starte firmaet Smartgurlz.

Far kan også lege med

- Drenge leger med Lego Mindstorms, men det gider piger ikke, siger hun.

Derfor har hun lavet den farvestrålende serie robotdukker kun henvendt til piger, men overraskende nok også til voksne mænd.

- Jeg vil gerne skabe god far-datter tid. Smartgurlz skal være et stykke legetøj, som fædre og døtre skal kunne mødes om og lege med, siger Sharmi Albrechtsen, der har sine robotter til salg i Europa og USA allerede i næste uge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter