Robotterne overtager kinesernes jobs

Hundredvis af kinesiske producenter følger trop med iPhone-producenten ​Foxconn, der erstatter 60.000 arbejdere med robotter.

Robotarme løfter flere og flere opgaver væk fra mennesker i Kina. Her samler industrirobotter biler. (Foto: Nataliya Hora © Nataliya Hora - Fotolia)

Kina er i fuld gang med at robotisere og automatisere deres produktionsapparat, som er verdens absolut største. Landet er verdens største marked for industrirobotter, og sulten efter flere maskiner er umættelig.

I søndags landede nyheden så om, at verdens største elektronikproducent Foxconn nu for alvor går i gang med at erstatte arbejdere af kød og blod med maskiner. Foxconn er kendt for at producere Apples iPhone, men laver også elektronik for blandt andet Samsung og har over to millioner ansatte på verdensplan.

Ifølge den kinesiske avis South China Morning Post har en Foxconn-fabrik i Taiwan sagt farvel til 60.000 arbejdere af kød og blod og erstattet dem med maskiner.

Robotter skaber en trend

Det har inspireret den kinesiske region Kunshan til at gå benhårdt efter at automatisere deres fabrikker. Kunshan er et elektronikproducent-mekka, der ligger lige vest for Shanghai.

- Foxconn-fabrikken har reduceret sin arbejdsstyrke fra 110.000 til 50.000 takket være introduktionen af robotter, siger Kunshan-regionens pr-chef Xu Yulian til South China Morning Post.

- De har smagt succesen ved at reducere arbejdsomkostningerne. Og flere firmaer følger snart trop.

Foxconn bekræfter overfor BBC, at de er i gang med at automatisere store dele af deres produktion, men afviser, at det vil medføre arbejdsløshed på lang sigt.

De vil angiveligt i stedet uddanne arbejdsstyrken, så den kan tage sig af forskning og udvikling samt kvalitetskontrol.

- Vi vil fortsætte med at udnytte automatisering og arbejdskraft i vores produktion, og vi forventer at opretholde en betydningsfuld arbejdsstyrke i Kina, skriver Foxconn i udtalelsen til BBC.

Kinesiske regioner satser på robotter

Ifølge South China Morning Post har 35 taiwanesiske firmaer, inklusiv Foxconn, investeret 4 milliarder kroner i kunstig intelligens det seneste år.

Allerede sidste år meddelte Guangdong-provinsen, at de ville investere over 1000 milliarder kroner i automatisering af fabrikker de næste tre år. Og hovedstaden i provinsen Guangzho vil automatisere 80 procent af deres fabrikker inden 2020.

I Kunshan-regionen har over 600 virksomheder også planer om at erstatte arbejdere med robotter, viser en rundspørge ifølge South China Morning Post.

I september sidste år var 80 fabrikker i området allerede robotiseret.

Kunshan er attraktivt for taiwanesiske virksomheder, men området har på det seneste oplevet en nedgang i omsætning og produktionsniveau. Det skal robotterne ændre på.

Og der kommer snart endnu flere robotter til landet.

Den store tyske industrirobot-producent Kuka AG, er lige nu ved at blive købt af den kinesiske virksomhed Midea Group. Prisen skulle angiveligt være 34 milliarder kroner.

FacebookTwitter