Roskilde tester billige, midlertidige huse

RUC-studerende og en ung virksomhed har sammen skabt et hus, der består af moduler og kan samles på få minutter.

Nicolas Padfield er laboratorie-leder for FabLab på Roskilde Universitet, hvor man kan komme ind fra gaden og få hjælp til at bygge ting og låne moderne værktøjer som CNC-fræsere, laser-skærere og 3D-printere. - Mønster på ruden i gavlen er enormt nemt at skære ud med en CNT-fræser og enormt besværligt at skære i hånden. (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)

Kig godt på det hvide hus på billedet. Huset består af moduler af 15 mm krydsfiner, der er skåret ud på en computerstyret fræser, og hver side vejer 12 kg.Det har taget to personer cirka 20 minutter at samle huset uden brug af metalbolte og møtrikker. Huset blev færdigudviklet fredag for en uge siden, og blev straks sat op på Roskilde Festival som informationsbod.Men måske finder huset også vej til flygtningelejre eller baghaven hos hr. og fru Danmark.

Let og billig udgave af computer-styret fræserHuset er et resultat af et samarbejde mellem Roskilde Universitet, festivalen og opstartvirksomheden MOLA Systems.

Første har RUC-studerende udviklet en billig og let udgave af en CNC-fræser, som normalt koster en kvart million kroner og vejer 1,5 tons, men som i den nye udgave bare koster 20.000 kroner og vejer 40 kg.- Så den er lige til at bygge selv og tage med ud til festivaler eller andre steder, hvor man har brug for at bygge noget hurtigt med et minimalt forbrug, siger Nicolas Padfield.Han er laboratorie-leder for FabLab på Roskilde Universitet, hvor man kan komme ind fra gaden og få hjælp til at bygge ting og låne moderne værktøjer som CNC-fræsere, laser-skærere og 3D-printere.Skåret ud og samlet på kort tidDernæst har MOLA Systems designet huset, hvor samlebeslagene er inspireret af vikingetiden og består af et t-stykke, som man har hamret en trækile ned i.

Og så har man skåret alle dele ud på CNC-fræseren, kørt dem ud på festivalens område og samlet huset på få minutter.- Det smarte ved at teste modulhuset på Roskilde er, at det skal kunne klare en lidt hårdhændet behandling i en uges tid og være så simpelt, at folk uden en håndværksmæssigt baggrund kan finde ud af at samle huset, siger Nicolas Padfield.

En samling inspireret af vikingetidens byggestil. (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)

Model med mange mulighederDer er tale om en prototype, men man kan bygge moduler på endeligt, og dermed er potentialet stort, mener Nicolas Padfield:- Vi har fem midlertidige huse på festivalen, men vi håber, at husene kan bruges i flygtningelejre eller andre steder, hvor man har brug for midlertidige, billige huse, der er hurtige at sætte op og tilpasse.Byggevejledninger på nettetHvis du nu tænker, So ein Ding - må jeg også have i min have … Så vil det være realistisk om få måneder.

Fræseren er udviklet og bygget på et FabLab, hvor man hylder Makerbevægelsen. Det vil sige, at idealet er, at folk selv skal kunne bygge ting sammen med andre og dele viden med hinanden.- Så vores håb er, man inden for få måneder kan downloade byggevejledninger både til huset og til fræseren. Det er måske de færreste, der vil bygge fræseren, men man kan i hvert fald komme hen til et FabLab og skære modulerne til huset, siger Nicolas Padfield.

En samling inspireret af vikingetidens byggestil. (Foto: Hanne Kokkegård © DR videnskab)
Facebook
Twitter