Rullende robot-assistent præsenteret i besynderlig video

I en lang og nærmest satirisk video viser Asus' nye hjemmerobot Zenbo vej til en nær fremtid, hvor digitale assistenter (måske) bliver en integreret del af familien.

Sådan ser robotten Zenbo ud, som både kan underholde børn, hjælpe de ældre og styre "det smarte hjem". (© Asus)

"As much as I would like to take credit for everything, I can't. Thanks Zenbo."

Sådan lyder slutkommentaren fra moren i familien, i en af de mest besynderlige produktvideoer set i årevis.

Den 11 minutter(!) lange video viser, hvordan livet er i en familie, som har anskaffet sig hjemmerobotten Zenbo - et helt nyt produkt fra det computerfirmaet Asus, som for få timer siden blev præsenteret på teknologimessen Computex.

https://www.youtube.com/watch?v=Gz5bWCna5uM

Zenbo optræder mere eller mindre som et ekstra familiemedlem, der ruller rundt i huset og hjælper både unge og gamle med deres gøremål.

Den læser bøger for den lille pige, hjælper bedstefar med at huske at tage sin blodtryksmedicin og finder opskrifter til mor, der er i køkkenet.

Robotten kan også tænde og slukke fjernsynet, styre temperaturen i huset og låse døren op, når der kommer gæster.

Bedstefar er faldet, men takket være Zenbo kan han fortælle sin datter, at han er OK. (© Asus)

Og så er Zenbo naturligvis også helten, der - med sin mildest talt irriterende tegnefilms-agtige stemme - fortæller mor, at bedstefar er faldet i sit hjem.

Er der brug for underholdning, er Zenbo også klar til at assistere. Fx kan det indbyggede kamera hjælpe datteren med at tage selfies, mens højttaleren, der sidder i maven på robotten, kan spille hendes favoritsange.

Er det et familieliv man ønsker?

Alle ovennævnte scener udspiller sig, mens familien kæmper en hård kamp, for at få taget det årlige familiebillede, som nærmest ikke kunne være blevet til uden Zenbos hjælp.

Zenbo er naturligvis også med på det årlige familiebillede. (© Asus)

Som det måske kan læses mellem linjerne, så er videoen så underlig sarkastisk og satirisk, at man næsten bliver helt i tvivl om, hvorvidt Asus faktisk gør grin med fremtidens robotiserede hjem.

Derfor har vi undtagelsesvis inkluderet videoen i artiklen.

Zenbo er en rullende udgave af Amazon-succes

Zapper man ud af filmen et øjeblik, så er nok ingen tvivl om, at Asus rent faktisk mener det.

For Zenbo er en helt naturlig videreudvikling af en af tidens varmeste teknologitendenser: Digitale assistenter man kan tale med, som er tiltænkt en central rolle i styringen af "det smarte hjem".

Amazon har i sit hjemland USA stor succes med Echo, som er en kombineret højttaler og mikrofon, som kan flere af de samme ting som Asus' robot. Her er det assistenten Alexa man taler til, og som udfører kommandoerne.

Google præsenterede for to uger siden Google Home, som mere eller mindre er en klon af Echo, og Apple rygtes også at være på trapperne med et lignende produkt.

Det er altså hjemmeassistenter, som altid er med på en lytter, som reagerer, når man siger deres navn og altid beredvilligt stiller op, når der er brug for hjælp.

Zenbo adskiller sig dog ved at have hjul og derfor at kunne følge familiemedlemmerne rundt i huset. Desuden har den en touchskærm, som udover at kunne vise film og beskeder, også gør det muligt at interagere fysisk med robotten, så man ikke kun er overladt til stemmestyring.

Zenbo koster 4.000 kroner - i USA

I USA skulle Zenbo få en udsalgspris på 599 dollars, altså lige under 4.000 kroner direkte omregnet til danske penge.

Så det bliver næppe prisen, der bliver det afgørende for, om den brede befolkning ønsker at tilføje et ekstra "familiemedlem", der altid er glad og beredvilligt tænder lyset, når man har brug for det.

Om Zenbo nogensinde lærer dansk, og om den rullende assistent i det hele taget kommer til Danmark, vides endnu ikke. I mellemtiden kan man så fundere lidt over, om man overhovedet kan overskue, at lukke sådan en lille fyr ind i sit hjem.