Rumnation vil skjule data for Jordens nationer - i rummet

Nationen Asgardia planlægger at opsende sin første satellit i september.

I fremtiden vil den internationale rumstation ISS (på billedet) måske få selskab af nationen Asgardia i rummet. (Foto: Nasa © Scanpix)

Et hold forskere med den russiske forretningsmand og datalog Igor Ashurbeyli i spidsen offentliggjorde sidste år, at de var gået i gang med at grundlægge en nation i rummet.

Nationen, der har fået navnet Asgardia efter Asgård fra den nordiske mytologi, skal på sigt bestå af beboede rumstationer, være et fristed fra Jordens politik og måske på sigt være et værn mod asteroider.

Ideen lød så fantasifuld, at den blev mødt med hovedrysten fra det meste af verden.

Nu er næste skridt dog taget: Asgardia opsender sin første satellit i september måned. Det skriver blandt andet teknologi-websitet Motherboard.

Den første satellit

Satellitten som Asgardia har planlagt at sende op, Asgardia-1, er en såkaldt “Cubesat”, der er en meget lille satellit. Satellitten bliver opsendt med en raket, der har forsyninger med til den internationale rumstation, ISS.

I satellitten befinder der sig et drev med 512 GB data, som kan tilgås via andre satellitter i rummet. På satellitten befinder der sig også målere, der registrerer, hvor meget stråling fra rummet drevet bliver udsat for.

Asgardia-1 vil selvdestruere efter cirk fem år, når satellittens bane fører den ind i atmosfæren og brænder op. Satellitten er derfor kun en “prøveballon” på opbevaring af data uden for Jorden.

En sikker havn for data

Satellitten kan dog være det første skridt mod at lave et sikkert opbevaringssted for data i rummet uden for lovens lange arm på Jorden.

Fordi informationerne befinder sig i rummet, er det nemlig tvivlsomt, om en nation kan håndhæve sine love der.

Men før det kommer så vidt, kræver det først, at Asgardia bliver anerkendt som selvstændig nation. Og det er tvivlsomt, at det sker, fordi Asgardia hverken har en permanent befolkning, et defineret territorium eller for den sag en decideret regering.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk