S frygter mobilsmæk til danske mobilkunder

Socialdemokratiet rejser nu advarselsflaget om hastværk med at gøre Europa fri for skyhøje mobilpriser på udlandsrejser. Det kan give bagslag hjemme, mener S.

Det er skadeligt at gå for hurtigt frem med krav til mobilselskaberne, mener S. (Foto: Max Rossi/Reuters)

Uanset om du er ude eller hjemme skal det koste det samme at bruge mobilen, lige gyldigt hvad du bruger den til - og første heat skal søsættes allerede næste sommer. Sådan lyder den mundrette vision, som EUs kommissær for den digitale agenda, Neelie Kroes, fremsatte for et par uger siden.

Nu møder hastværket med pakken kritik fra en af dens egne store tilhængere, det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose.

Ifølge visionen skal Europa være helt fri for såkaldt roaming, hvor du bliver flået for at bruge mobilen på fremmede teleselskabers net under rejser i udlandet. Det betyder, at de priser du er vant til hjemmefra skal følge med, selv om du sidder på en badestrand på Mallorca.

Ideen er langt fra ny, og EU har allerede gentagne gange påbudt teleselskaberne at sætte priserne ned fra de skyhøje niveauer, de tidligere var på. Senest er priserne sat ned i sommer - og det har hele tiden været meningen, at der skulle barberes endnu en skive af til næste sommer.

Lavere priser ude - højere hjemme

Men nu vil EU-kommisæren helt fjerne roaming som en del af EUs telekompakke- og det får Christel Schaldemose til at rejse advarselsflaget.

- Det her handler om gynger og karuseller. Jeg tror på, at et roamingfrit Europa kan lade sig gøre. Men jeg frygter, at det bliver de ikke-rejsende europæere, der ender med regningen for det nuværende forslag, siger hun.

Christel Schaldemose pointerer, at teleselskaberne står til en økonomisk øretæve, hvis indtægterne fra roaming afskaffes for hurtigt. I så fald risikerer man, at teleselskaberne vil være tvunget til at hente pengene fra deres hjemlige kunder, og at det potentielt kan betyde højere priser end ellers.

Paneuropæiske teleselskaber

Visionen om at roamingfrit Europa er en del af den større pakke af forslag til reguleringen af telesektoren i Europa. Her er tanken, at der skal skabes et såkaldt digitalt indre marked, der åbner op for paneuropæiske teleselskaber, hvor det i dag er mere normalt med små nationale som eksempelvis danske TDC.

Det vil fremme konkurrencen, mener EU-kommisæren, der foreslog, at indgående opkald skal gøre gratis fra 2014, hvorefter roaming helt fjernes fra 2016.

- Hvis pakken kun indeholdt ideen om roamingfrit Europa, ville det være lettere, men pakken indeholder mange ting, og lige nu er prisen for høj, siger Christel Schaldemose.

Kludetæppe af priser

EUs telekom-pakke er en kompliceret affære, fordi telemarkedet i Europa er et kludetæppe af vidt forskellige selskaber, teknologier og aftaler. I Danmark må teleselskaberne kun binde kunderne seks måneder, men forslaget som EU fremlagde for et par uger siden lød det, at længere bindingstider skulle på banen. Dertil en række andre forslag.

Hos brancheforeningen Telekommunikationsindustrien er direktør Jakob Willer mindre bekymret for stigende priser.

- I et konkurrencepræget marked som vores, er det nok mindre sandsynligt at priserne stiger. Det betyder snarere, at der ikke kommer prisfald, der ellers ville have været. Jeg tror det mest sandsynlige udfald er, at teleselskaberne vil vælge at investere mindre for at høvle af omkostningerne. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

Pakken er i øjeblikket under behandling i EU-systemet, hvor den skal udsættes for hastebehandling, hvis den skal vedtages inden næste sommer.

Facebook
Twitter