Så meget strøm bruger dine gadgets

Din mobil eller tablet koster nærmest ingenting i strøm - men din PC gør. Og så er det en myte, at smartphonen koster mere strøm end to køleskabe, mener forsker.

Bruger smartphonen virkelig mere strøm end to køleskabe - nej, siger forsker. (Foto: Elsparefonden © Elsparefonden)

'Din iPhone bruger mere strøm end et køleskab'.

Sådan lød en historie, der vakte enorm opsigt for få uger siden, da rapporten 'The Cloud Begins With Coal' udkom.

Rapporten, der i øvrigt er sponsoreret af den amerikanske mineindustri, gennemgår det samlede strømforbrug, som vores brug af IT tegner sig for.

Det gælder ikke blot selve vores gadgets, men også de indirekte omkostninger og hele det tekniske apparat, der skal sættes strøm til, før du kan se en YouTube-video på din mobilskærm.

Lige så meget som to køleskabe

Rapporten konkluderede blandt andet, at din smartphone samlet set forbruger mere energi end to køleskabe om året, hvis du fx bruger den til at se video på en time om ugen.

Det skyldes blandt andet hele det apparat af servere, switche, routere, modems, køleanlæg og blinkende lamper, der skal til, før en times video kan nå hele vejen gennem nettet til din mobilskærm.

Samlet set forbruger hele verdens IT-brug, nettet og de mange serverparker op mod ti procent af den samlede mængde energi, der produceres, konkluderede rapporten, hvis budskab ramte utallige nyhedsmedier over hele verden.

Kritik: Helt forkerte tal

De mundrette konklusioner blev dog nærmest øjeblikket kritiseret af blandt andet Jonathan Koomey, der er professor med speciale i klima og energi ved Stanford Universitet i USA.

Han kritiserede blandt andet rapporten for vildt at overdrive, hvor meget energi IT-sektoren bruger - og hans egne beregninger viser, at to køleskabe bruger 18 gange så meget strøm som en smartphone - selv hvis man regner strøm til at drive mobilnettet med.

Kritikken fik dog ikke nær så meget opmærksomhed som den oprindelige historie - men nu har Forbes med hjælp fra blandt andet energi-analysebureauet ERDI, samlet en oversigt over hvordan energiforbruget fordeler sig for en række forskelligt udstyr, ved normal brug.

Bruger meget, meget lidt strømSmartphones og tablets er bundskraberne i oversigten, der dog kun kigger på, hvor meget strøm de selv bruger - ikke på den bagvedliggende IT-infrastruktur. Her æder en iPad 12 kWh om året - forudsat at man kører den helt flad og lader den op igen hver dag.

Det svarer til en omkring en femmer med de nuværende spotpriser hos Dong (uden diverse distributions- og miljøtariffer), lidt under 30 kroner hvis man medregner med skatter og afgifter der dog kan variere fra elselskab til elselskab.

Smartphonen koster blot omkring 84 øre årligt uden afgifter (cirka en femmer med). Det fremgår ikke om det forudsættes, at opladeren hives ud af stikket mellem opladningerne.

Køleskabe svinger meget i strømforbrug, men et større kølefryseskab kan estimeret bruge omkring 350 kWh årligt, svarende til omkring 147 kroner (cirka 820 kr. med afgifter) - noget mere end en smartphone.

Den bærbare er noget mere sulten og skal således fodres med 72 kWh om året, svarende til omkring 30 kroner (cirka 170 kr. med afgifter)

Andre dimser bruger lidt mere

Forbes og ERDI har dog også andre beregninger med:

Har du et stort plasma-TV, kan det sluge ca 360 kWh om året - 151 kroner - hvis det er tændt fem timer dagligt (ca. 850 med afgifter)

En almindelig glødepære på 60 Watt ved almindeligt forbrug, 220 kWh om året, svarende til lidt over 90 kroner om året. (ca 510 kr. med afgifter)

Til sammenligning koster en tilsvarende LED-pære kun 37 kWh, altså under 16 kroner om året (cirka 85 kr. med afgifter).

En skrivebordscomputer koster 300 kWh om året - svarende til 126 kroner årligt (ca 700 med afgifter)

Flere tal estimater over apparaternes strømforbrug efter danske forhold, kan ses hos Energistyrelsen her.

FacebookTwitter