Sådan bliver du en bedre mobilfotograf

Harddiskens Anders Høeg Nissen har besøgt den engelske mobilfotograf Richard Gray, der videregiver 4 enkle tips til at blive en bedre fotograf med sin smartphone.

Med fire enkle midler udnytter du bedre kameraet i din mobiltelefon. (© Scanpix)

De nyeste smartphones er ikke bare mobiltelefoner. De er også - som de fleste vil vide - ganske udmærkede lommekameraer.

De er ikke på højde med gode, dedikerede kompaktkameraer, og slet ikke med store DSLR-apparater, men brugt med omtanke kan de faktisk tage rigtig gode billeder.

Og så har de den fordel, sammenlignet med almindelige kameraer, at man kan downloade bogstaveligt talt tusindvis af apps, der giver mulighed for at forbedre og ikke mindst lege med billederne, lige der på mobilen.

iPhoneografen i London

Onsdag eftermiddag havde jeg fornøjelsen af at have tre timer i selskab med Richard Gray, en engelsk fotograf der de sidste par år har specialiseret sig i såkaldt "iPhoneography" og mobilbilleder mere generelt.

Richard blev kendt, da han sidste år stod bag et af de allerførste "officielle" iPhone-fotokurser, på Kensington and Chelsea College.

Efter en fotosafari rundt i Shoreditch-området bad jeg ham komme med en lille håndfuld tips til den vordende mobilfotograf - og dem, som gerne vil prøve at gøre lidt mere ud af de hurtige telefonbilleder.

4 tips til bedre mobilbilleder

Her er Richard Grays fire (mobil-)skud fra hoften:

Tip 1: Flyt fødderne! Som regel handler det om at gå tættere på. Det gælder alle slags fotografier, at det er vigtigt at bevæge sig omkring til man har arrangeret alle billedets elementer ordentligt i søgeren. Men det gælder dobbelt for iPhone og de andre smartphones, fordi de ikke har nogen zoom. (Den indbyggede digitale zoom gør ikke rigtig nogen nytte - det er bedre at beskære billedet senere).

Tip 2: Kig efter lyset! Det er igen et generelt godt råd, når der skal tages billeder, men det er endnu mere vigtigt når det handler om mobilfotos. Smartphones er nemlig ikke særligt gode til at tage billeder i lav belysning. Så kig efter lyset og gode lyskilder. Det kan både være naturligt lys eller lamper. Alle billeder bliver bedre med godt lys!

Tip 3: Vær opmærksom på opløsningen! Det er et lidt kedeligt, nørdet tip - men vigtigt. Mange apps gemmer billederne i en lavere opløsning end de oprindelig er taget i, og hvis man fx lægger sine iPhone-billeder i Apples iCloud-tjeneste, så bliver de også delt i en lavere opløsning. Det samme gælder i øvrigt den populære Instagram-app.

Opløsningen kan have speciel betydning, hvis du gerne vil printe, men generelt er det en god idé at arbejde med så høj kvalitet billeder som du kan få.

Tip 4: Leg med billederne! Som sagt er noget af det sjove ved mobilfotografi, at man kan downloade tusindvis af apps, der kan give tusindvis af nye muligheder - både når billederne skal tages, og når de bagefter skal redigeres, justeres og pilles ved! Nogle bliver bange for apps, og føler at det ikke er naturligt at efterbehandle billederne. Men vær åben for alle de kreative muligheder, udforsk dem og leg.

Og så er det da ellers bare at komme igang!

Et par af de billeder som Anders Høeg Nissen lavede på sit 3 timer lange mobilfotokursus hos den engelske smartphone fotograf Richard Gray. (Foto: Anders Høeg Nissen © DR)
Facebook
Twitter