Sådan bryder du ud af Apple-fængslet

Det hedder 'jailbreake', giver masser af muligheder, og 7 mio mennesker har allerede brugt de nye værktøjer til at åbne Apples seneste version af iOS.

Hvis du ikke vil underkaste dig Apples strikse begrænsninger på dit iGrej, så kan du forholdsvis nemt bryde ud af fængslet.

Det kaldes at 'jailbreake' og har været populært stort set siden iPhonen kom på gaden i 2007.

Jailbreaking giver blandt andet mulighed for at installere programmer som ikke er godkendt af Apple, og for at lave utallige tweaks i indstillinger som Apple normalt ikke lader brugerne pille ved.

7 mio jailbreaks på 4 dage

Det nyeste jailbreak-værktøj, Evasi0n, kom sidste mandag, og er blevet installeret på knap 7 millioner iPhones, iPads og iPod Touch på bare 4 dage, skriver Forbes Magazine.

De har talt med Jay Freeman, administratoren i Cydia, der er jailbreakernes alternativ til iTunes - en butik fyldt med apps, ikoner, grafik og programmer, som altså ikke findes i den officielle butik.

Ifølge Jay er Evasi0n det jailbreak, som har spredt sig hurtigst nogensinde, hvilket dog nok også hænger sammen med at det har været længe undervejs, og at Apple jo har solgt i kolossale mængder.

Globalt er der blevet solgt over 47 mio iPhones bare i fjerde kvartal 2012, ifølge analysefirmaet Canalys.

Det er blevet nemt at bryde ud

Da de første jailbreaks gjorde det muligt at bryde ud af Apple-fængslet kunne det godt være en nervepirrende oplevelse, med forholdsvis høj risiko for at processen gik galt.

Der var mange som endte med en dyr klump ubrugelig elektronik.

Efterhånden er det dog blevet strømlinet i en grad, så hele projektet ikke tager mere end 10-20 minutter, afhængig af model og netforbindelse, og det hele foregår stort set fuldautomatisk.

Jeg jailbreakede selv min iPhone i weekenden med Evasi0ns værktøj og nemme guide, og havde ingen problemer, udover at der var så mange andre mennesker som gjorde det samme, at det nogle gange kunne være svært at få downloadet apps fra Cydia-butikken.

Et helt nyt look

Jailbreaking giver som sagt masser af muligheder.

Personligt har jeg installeret en pakke med nye ikoner, så min iPhone ser frisk og anderledes ud. Jeg har også gjort Chrome-browseren til standard på mobilen i stedet for Safari, og sørget for at de Apple-apps, som jeg ikke bruger, bliver fjernet fra skærmen.

Endelig nyder jeg at kunne bruge Notifikations-menuen til meget andet end Apples officielle valg. Jeg kan fx hurtigt tænde og slukke for wifi, Bluetooth, hotspot og meget mere, i stedet for at skulle ind i Indstillinger.

Jeg vil dog indrømme, at det ikke er nogen verdensomvæltende oplevelse - jeg jailbreakede mest fordi man kan, og for at tage temperaturen på det alternative app-miljø.

For mig er det ingen hellig krig mod Apple, omend jeg nok synes at de oftest er lovlig strenge i de begrænsninger de lægger på brugen af deres apparater.

Tilbage i fængslet igen

De juridiske spørgsmål om jailbreaking er aldrig blevet 100% afklarede, og det samme gælder garantien.

Apple forbeholder sig ret til at nægte service af apparater som er udstyret med uautoriseret software. Men det er forholdsvis nemt at afinstallere et jailbreak og vende tilbage til en frisk, standard iPhone igen, hvis man får behov for reparation eller lignende.

Ellers sker jailbreaking, som folkene bag altid understreger, helt på eget ansvar. Det gælder både selve processen, og de uautoriserede apps man installerer bagefter.

Sund fornuft bør altid bruges, når man er inde at rode ved elektronikkens kerne, og når man pludselig får mulighed for at installere software, der ikke er omfattet af samme kontrol som de officielle apps.

Facebook
Twitter