Sådan følger du ISS på din mobil

Du kan få hjælp fra mobil-apps, hvis du har lyst til at følge rumstationens vej over himlen og vinke til astronauterne, når de flyver forbi!

I denne app kan man følge ISS's færd på en fin 3D-model, og se, hvor man selv befinder sig i forhold til rumstationen (© Gosoftworks)

Som bekendt skal den danske astronaut Andreas Mogensen tilbringe den næste uges tid på rumstationen ISS.

Derfor er det selvfølgelig i disse dage ekstra spændende at følge, hvor rumstationen befinder sig på sine daglige ture rundt om Jorden. Og da ISS bruger lige over 92 minutter på en rundtur, bliver det til nogle stykker hver dag.

Men rumstationen bevæger sig også med cirka 27.000 km/t i lidt over 400 kilometers højde - ganske godt gået af et flyvende laboratorium på knap 450 tons.

Mobilen og dens sensorer hjælper dig med at finde ISS

Det kan derfor være svært at spotte ISS, hvis man bare på må og få kigger op i himlen, men heldigvis er der hjælp at hente på de mobiler, der jo stort set altid er ved hånden alligevel.

Noget af det smarte ved at bruge sin mobil, frem for at følge ISS’s færd i sin browser, er at mobilen med indbygget kompas og accelerometer ved i hvilken retning, man kigger.

Det kan give ekstra hjælp, hvis man stiller sig ud under himlen og kigger spejdende ud i Universet.

Følg ISS på verdenskort og få påmindelser, når den er i nærheden

Der er en del forskellige apps at vælge imellem fra de helt skrabede til store apps, der er fyldt med funktioner.

Der er dog nogle centale features, som de fleste deler.

For det første kan man på et kort følge, hvor Den Internationale Rumstation befinder sig over kloden. Så kan man - helt basalt - se om den er i nærheden.

For det andet kan apps’ene (hvis man giver dem lov) se, hvor du selv er henne på kloden, og dermed ved de også om ISS er indenfor synsvidde, nu eller i de kommende dage.

Selv de mere basale apps giver også mulighed for automatisk at indstille en alarm, så man får en påmindelse næste gang rumstationen kan ses fra der, hvor du befinder dig.

Et par gode bud på forholdsvis enkle apps er ISS Finder til iOS og ISS? til Android.

3D-kort, himmelkort, vejrudsigt og meget mere

Der findes dog også apps, som giver den noget mere gas.

En af dem er fx GoISSWatch til iOS. Den har en 3D-model af kloden med fin angivelse af nat og dag og selvfølgelig ISS’s position.

Men man kan også “skrue frem og tilbage i tiden”, og se hvor stationen lige har været, og hvor den vil være på et bestemt tidspunkt det næste døgns tid.

Man kan også skifte vindue og se, hvordan nattehimlen vil se ud derfra, hvor man står, og hvor højt på himlen ISS vil passere, så det bliver nemmere at finde det blinkende lys, der markerer rumstationens bevægelse.

Appen hjælper altså med det indbyggede kompas og bevægelses-sensoren, så man kan orientere sig og se i den rigtige retning.

Til Android er en af de mest populære apps ISS Detector Satellite Tracker. Den har nogle af de samme udvidede funktioner, men tilbyder også at man kan finde og følge andre rumfartøjer, som fx Hubble-teleskopet eller Iridium-satellitterne.

Derudover tilbyder den også integreret vejrudsigt for den næste passage over din position på kloden.

Man kan ikke vinke til Andreas fra Danmark…

Desværre er det så uheldigt, at ISS først bliver synlig fra Danmark lige efter, at Andreas har forladt rumstationen og er landet på Jorden igen.

Befinder man sig i udlandet kan man dog tjekke, om man skulle være så heldig, at ISS med Andreas om bord er indenfor synsvidde.

Og ellers kan man jo vinke til de andre astronauter deroppe, næste gang rumstationen besøger vores nabolag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter