Samsung ændrer ordlyden af reglerne for stemmestyring

Ændringer i beskrivelsen af hvordan stemmestyring fungerer på firmaets Smart-TV, skal skabe mere klarhed for brugerne.

Samsung har nu ændret beskrivelsen af, hvordan og hvornår de optager brugernes talekommandoer til firmaets Smart-TV. (© Samsung)

Samsung har se seneste dage været ude i et større stormvejr, på grund af en uklar formulering i betingelserne for brug af stemmestyring på deres Smart-TV.

Teksten er blevet mistolket, som at Samsungs TV konstant lytter med på private samtaler i hjemmet og sender lydoptagelser af disse tilbage til Samsung. Det har nu fået firmaet til at ændre ordlyden af privatlivspolitikken.

Den nye tekst specificerer, at det kun er når man aktivt vælger at bruge stemmegenkendelses-funktionen, at der optages, ligesom at det nu fremgår, at det er firmaet Nuance, der behandler stemmedataene for Samsung.

Samsung lytter ikke på alt hvad du siger

Det, der i første omgang fik sagen til at rulle, var denne formulering:

“Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.”

Uklarheden i teksten blev af nogle tolket som, at Samsungs TV konstant lyttede med på samtalen i sofaen eller soveværeslet, hvilket firmaet efterfølgende klart har afvist.

I et statement sendt til DR skriver Samsung:

- Rent teknisk optager Samsungs Smart TV ikke passivt og automatisk al samtale i et rum hvor TV'et er placeret. Fjernsynsbrugere skal aktivt trykke på optageknappen på fjernbetjeningen for at stille et spørgsmål og sætte gang i en søgning.

Desuden understreger Samsung, at hvis stemmegenkendelsesfunktionen er aktiveret, vil der dukke et ikon med en mikrofon på op på skærmen.

To forskellige slags stemmestyring

Det sydkoreanske firma forklarer desuden, at der findes to former for stemmestyring i deres TV.

Den ene gør det muligt for brugeren at skifte kanal eller skrue op og med for lyden. Denne form for stemmekommando fungerer uden at du er online og der er altså ingen data der bliver sendt til en server. Det bliver heller ikke optaget og fysisk gemt på TV’et, og funktionen kan slås fra.

Den anden stemmestyringsfunktion, som også er frivillig at bruge, er et interaktivt søgesystem som sender data videre til stemmegenkendelses-firmaet Nuance. Det giver fx brugeren mulighed for at stille spørgsmål som: "Hvad skal jeg se i aften klokken syv?”, forklarer Samsung.

- For at få adgang til denne service skal brugeren bruge en mikrofon på fjernbetjeningen, som er uafhængig af mikrofonen på TV'et. Funktionen virker på samme måde som andre stemmegenkendelsesfunktioner - og du skal trykke på en knap på fjernbetjeningen for at aktivere den, skriver de.

Den nye ordlyd er klarere

Det er netop disse elementer, der nu fremgår tydeligere af den ordlyd, der har erstattet den gamle, så den fulde ordlyd i det pågældende afsnit nu lyder som følger:

"If you enable Voice Recognition, you can interact with your Smart TV using your voice. To provide you the Voice Recognition feature, some interactive voice commands may be transmitted (along with information about your device, including device identifiers) to a third-party service provider (currently, Nuance Communications, Inc.) that converts your interactive voice commands to text and to the extent necessary to provide the Voice Recognition features to you. In addition, Samsung may collect and your device may capture voice commands and associated texts so that we can provide you with Voice Recognition features and evaluate and improve the features. Samsung will collect your interactive voice commands only when you make a specific search request to the Smart TV by clicking the activation button either on the remote control or on your screen and speaking into the microphone on the remote control."

Særligt er der to ting der springer i øjnene, i forhold til den oprindelige tekst:

Samsung nævner nu at den tredjepart som behandler stemmekommandoerne er firmaet Nuance, der blandt andet står bag app’en Dragon Dictation, og som også har været -og muligvis stadigvæk bliver - brugt til at afkode stemmekommandoer til iPhones Siri.

Desuden klargør den nye tekst, at der kun optages, når brugeren aktivt aktiverer funktionen på fjernbetjeningen eller skærmen.

Hvad gælder i Danmark?

Som det fremgår, er der tale om et engelsk dokument.

Hvorvidt, det er de samme regler der gælder i Danmark, er endnu ikke fuldstændig klart.

DR har bedt Samsung om at udrede dette, og også svare på om de data der bliver sendt til Nuance bliver opbevaret på en server, eller om de bliver slettet med det samme. Samsung er dog endnu ikke vendt tilbage med svar.

Facebook
Twitter