Satellitter skal sikre højhastigheds-internet overalt på Jorden

Firmaer arbejder på at sende flere tusinder små satellitter i kredsløb om Jorden i lav højde for at give god internetdækning alle vegne.

Airbus skal bygge 648 satellitter for OneWeb, mens SpaceX (på billedet) har planer om 4000 små satellitter for at sikre hurtigt internet overalt på kloden. (Foto: SpaceX © SpaceX)

Om få år kan vi måske surfe på højhastigheds-internet, uanset om vi befinder os i ørkener, på bjerge, på vandet eller i Rold Skov.

Et gigantisk netværk af mikrosatellitter i kredsløb omkring Jorden i lav højde – 1200 km - kan være på vej. Satellitterne skal give adgang til højhastigheds-internet for alle mennesker på kloden.

Firmaerne OneWeb og rumfartsfirmaet SpaceX har hver især store planer om at sende til sammen flere tusinde satellitter op.

I dag sikrer satellitter også internetadgang, men nettet kører langsomt, fordi de eksisterende satellitter svæver lagt ude i Rummet - cirka 36.000 kilometer fra Jordens overflade.

Airbus skal bygge satellitterne

OneWeb har for nyligt tegnet kontrakt med den europæiske fly- og forsvarsgigant Airbus om at sende 648 satellitter op, og de første skal op i 2018.

I denne uge er Paris vært for en årlig fly- og rumfartsmesse, og der har Airbus sammen med OneWeb fortalt mere om planerne.

Projektet har et budget på mellem 10 og 13 milliarder kroner, og de fleste havner i Airbus' lommer, fordi firmaet skal levere stort set alle de nødvendige mikrosatellitter.

Behov for mange små satellitter

Nede i hovedkvarteret i Toulouse skal Airbus udvikle små satellitter på kun 150 kilo, der kan sendes i kredsløb kun 1200 kilometer fra Jorden.

Til gengæld kan satellitterne hver kun dække en lille del af Jordens overflade, og der er altså behov for hundredvis for at levere internet til hele planeten.

Firmaet OneWeb er etableret på de britiske kanaløer, og det er delvist finansieret af britiske Virgin Group og den amerikanske mobilteknologi-producent Qualcomm.

SpaceX’s planer går videre

Det amerikanske rumfartsfirma SpaceX’s planer rækker videre. Her taler man om at sende 4000 små og billige satellitter i kredsløb om Jorden inden for fem år for at sikre højhastigheds-internet.

Den 9. juni fortalte avisen Washington Post, at SpaceX med den succesfulde entreprenør Elon Musk, manden bag luksus-elbilerne Tesla, har bedt de amerikanske myndigheder om lov til at sende små satellitter i kredsløb om Jorden i lav højde.

Firmaet vil allerede næste år teste, om der er speed nok på kommunikationen mellem satellitterne og tre jordstationer. Satellitterne skal sendes op med SpaceX’s egne raketter, Falcon 9.

Dur det på Jorden, dur det på Mars

SpaceX’s store mål er at kolonisere Mars, og derfor kan udbygningen af bedre kommunikationsudstyr til Jorden måske også overføres til Mars.

Google er lidt med på sidelinjen. Firmaet har tidligere ligesom Facebook opgivet planerne om kommunikationssatellitter. Men i januar gav Google en kapitalinsprøjtning til netop SpaceX.

FacebookTwitter