Se hvordan robotter og planter vokser sammen i Flora Robotica

Elektroniske robotfrugter titter frem på flettede træer af plastic i forsøg på at få planter til at vokse, som forskerne ønsker.

  • I Flora Robotica samarbejder både robotteknologer, arkitekter og biologier. Her vokser en plante ud af et flettet træ af plastic, som arkitekterne har fundet på. I træet sidder robotteknologernes små sensorer, som kan måle hvordan planten bevæger sig.
  • En af de elektroniske frugter, som har sensorer og lysdioder indbygget, der gør den i stand til at lede planter på vej. (Foto: Billede venligst udlånt af Flora Robotica)
  • Den tynde flettede struktur i forgrunden kan styres som en simpel robotarm via snoretræk i fra motorer under pladen.
  • Blomster i flettet struktur. (Foto: Billede venligst udlånt af Flora Robotica)
  • Forskerne kan flette organiske former, som er overordentligt komplekse. De arbejder på en flette-robot, der kan flette endnu mere specielt. (Foto: Billede venligst udlånt af Flora Robotica)
  • Tæt fletværk med vat indeni og karse voksende ud igennem strukturen. Det er forskernes spekulation over muligheder for at bruge planter til at binde robotdele sammen. (Foto: Billede venligst udlånt af Flora Robotica)
  • En demonstration af mulighederne inden for fletning. (Foto: Billede venligst udlånt af Flora Robotica)
1 / 7

Vanskabte træer bygget i hvidt fletværk og almindelige kaprifolier og slyngeplanter slynger sig om hinanden i EU-projektet Flora Robotica.

- Det er et forsøg på at kombinere planeter og robotter i en hybridorganisme, siger Kasper Støy, professor i robotteknologi og kunstig intelligens ved ITU.

I forsøgene stikker der af og til en rød eller blå elektronisk robotfrugt frem fra en plante.

- Vi undersøger, hvordan vi kan styre planterne med bl.a. sensorer, som vi kalder elektroniske frugter. Vi arbejder også med planternes vandoptage, fordampning og berøring, for at se om vi på den måde kan styre planterne, siger Kasper Støy.

Forskning har vist, at planterne vokser væk fra de røde, elektroniske frugter og mod blåt lys. På den måde kan planterne styres.

Organisk busskur og planter i Sahara

Projektet er grundforskning, og der bliver undersøgte mange forskellige ting inden for samspillet mellem robotter og planter.

Men sammen med arkitekter og biologer, ser robotforskerne på ITU muligheder i at danne så stærke plante-robot strukturer, at man f.eks. kan dyrke et busskur.

Planter er et billigt materiale og kan give en positiv sundhedseffekt. Omvendt er det en udfordring, at de vokser langsomt, forklarer Phil Ayresl, der er studietlektor ved Institut ved Bygningskunst og Teknologi i et interview i Harddisken på P1.

Men når der er tale om grundforskning, kan der kommet meget andet ud af det. Projektet kan i princippet ende med nogle planter, som via robotteknologi kan klare sig i fx Saharas ørken.

Lige nu fokuserer forskerne dog primært på, hvordan man få robotteknologien og planterne til at arbejde sammen.

- Arkitekterne i projektet er kommet op med de hvide, tynde glasfiberstænger, som kan flettes og være udgangspunkt på plante-robot hybriderne. Vi kan dermed lave ret store og lette strukturer, hvilket er meget relevant i forhold til at gøre robotter sikre, siger Kasper Støy.

FacebookTwitter