Selvkørende indkøbsvogne kan være på vej til supermarkeds-gigant

Amerikanske Walmart har søgt om patent på en indkøbsvogn, der kører af sig selv.

Supermarkedskæden har fundet flere fikse anvendelsesmuligheder for en indkøbsvogn udstyret med kameraer og sensorer. (Foto: Davizro_photography © Scanpix)

‘Selvkørende’ er et ord, der ofte er efterfulgt af ‘biler’.

Men står det til den enorme amerikansk supermarkedskæde Walmart kan indkøbsvognen blive det næste inden for robotkøretøjer.

Firmaet har nemlig ansøgt om et patent på en selvkørende indkøbsvogn hos de amerikanske patentmyndigheder, USPTO.

Heri kan man blandt andet se en tegning af monsteret, der lidt ligner en klassisk indkøbsvogn, man har stillet ovenpå en robotstøvsuger.

Sådan ser tegningen ud. (© Walmart)

Selvom det kunne lyde som et forsøg på at skyde gråspurve med kanoner, så er tanken måske slet ikke så tosset endda.

Udover at man kan slippe for det ENORMT hårde arbejde med at skubbe vognen, er indkøbsvognen forbundet til et computersystem, der har kortlagt butikken i detaljer.

Det betyder, at vognen selv kan finde vej til de varer, du er på udkig efter. Og er der nogen, der bare har efterladt vognen ude på parkeringspladsen, kan den også selv finde vej til sit ‘hjem’ eller den næste kunde.

I den 62 sider lange patentansøgning forklares det, at vognen både kan styres med en app på en smartphone eller tablet - eller sågar med en mikrofon.

Og så er det jo pludselig meget nemmere at finde vaskepulveret, hvis du med stemmen kan bede vognen om at føre dig til den rette hylde.

Med andre ord kan vognene altså erstatte de nuværende kundeservicemedarbejdere - på godt og ondt. Anskuet fra en positiv vinkel er det næsten umuligt at forestille sig, at vognen ikke skulle være bedre til at svare på, om de økologiske agurker er udsolgt, eller om det virkelig kan være rigtigt, at der ikke er flere hakkede tomater.

Indkøbsvognene skal fange tyve

Som det også er tilfældet med selvkørende biler, vil vognene ifølge patentansøgningen blive udstyret med en række sensorer og kameraer.

Og det er jo rigtig smart for Walmart, da kameraerne samtidig kan hjælpe til med overvågningen i butikken, således at indkøbsvognene kan være med til at fange butikstyve. Ja, det skriver de altså selv.

Om Walmart overhovedet får patentet på den selvkørende indkøbsvogn - og om de i så fald efterfølgende vil sætte den i produktion - er en helt anden historie. Men man kan i hvert fald ikke beskylde supermarkedskæden for ikke at se muligheder.